26.09.2021 ob 21:51
Deli članek

 

Slovenske Konjice (MOREL) – Konjiške kraje so na današnji sončen dan preplavili tekači, vse mesto pa je dihalo v tekaškem ritmu. 9. Konjiški maraton je bil že veliko bolj podoben standardni izvedbi pred korono – na enotnem startu se je letos na vse tri steze podalo skoraj 1.000 tekačev, kasneje pa so tekmovali tudi osnovnošolci.

V primerjavi z lanskim letom, ko je z veliko večjimi omejitvami t. i. Maraton z dušo postal edina velika tekaška prireditev, ki je bila sploh izvedena, je bilo tokrat kljub omejitvam veliko bolj sproščeno. Namesto v dveh dneh je prireditev potekala po standardnem enodnevnem urniku, tokrat z vsemi tremi trasami: na 5, 10 in 21 km. Namesto 16 startov v startnih boksih in v maskah, se je skoraj 1.000 tekačev na traso po vinorodnih konjiških krajih podalo enotno in bučno, kot smo bili tega navajeni iz preteklih let. Prijavnice s prevzemom startnih številk tudi letos ni bilo, saj so jih tekačem skupaj z majčkami poslali kar po pošti, s čimer so se izognili gneči, zelo bogat darilni paket pa so tekači prejeli ob prihodu v cilj.

Prizorišče je letos spet bolj zaživelo tudi zaradi vnovičnega prihoda lokalnih ponudnikov, ki so predstavljali konjiške kraje s svojimi domačimi izdelki in turistično ponudbo, seveda pa je svoje dodalo tudi dejstvo, da so se tekačem lahko na prizorišču znova pridružili navijači in osnovnošolci, ki so tekli na Teku šolarjev (za njih pa pogoj PCT seveda ni bil obvezen). »Zelo ponosni smo, da je tekače na startu in ob trasi spodbujalo več kot 150 glasbenikov, ki so zaigrali in zaplesali v okviru Glasbenega maratona, povsem samoiniciativno pa so se ob celotno traso postavili številni navijači in v čudovitem sončnem septembrskem dnevu tekačem vlivali energijo,« je povedal Anton Noner, predsednik organizacijskega odbora Konjiškega maratona. »Proti koroni že drugo leto, po moji skromni oceni uspešno, nastopamo z optimizmom. Sonce nam je danes pri tem stopilo v pomoč,« doda.

Na najdaljši trasi je slavil Vinko Jošt s časom 1:18:42, s čimer je drugouvrščenega pustil kar slabih 8 minut za sabo, med ženskami pa Katja Martinšek z 1:32:19. Letos sta državna prvaka v cestnih tekih na 10 km in hkrati zmagovalca v absolutnih kategorijah nepričakovano postala Klemen Bojanc s časom 0:31:15 in Anja Fink s časom 0:35:01, ki sta oba ugnala lanska prvaka in vsaj do zdaj bolj poznana atleta, Mitjo Krevsa in Nejo Kršinar. 5-kilometrsko traso sta prva premagala domačin Rok Klinc (0:18:10) in Čehinja Martina Holicka (0:20:28).

Organizatorje prihodnje leto čaka jubilejna uprizoritev Maratona z dušo. Ob vprašanju, kaj bodo tekačem pripravili desetič, da bodo še presegli visoka pričakovanja, se zgolj namuznejo in povedo, da bodo – kakor vedno – dali vse od sebe. Kaj to pomeni, bo treba videti 25. septembra 2022.To je sporočilla Ana Gorinšek, odnosi z javnostmi, Konjiški maraton. (konec)