20.09.2021 ob 22:01
Deli članek
Slovenska zasedba bo izredno  močna

Ljubljana (MOREL)- Le še malo nas loči od zadnjega velikega kajakaškega tekmovanja te sezone, na katerem bomo stiskali pesti za čim vidnejše uvrstitve slovenskih reprezentantk in reprezentantov. Bratislava bo med sredo in nedeljo namreč gostila svetovno prvenstvo v slalomu, ekstremnem slalomu in sprintu na divjih vodah. V konkurenci več kot 330 tekmovalcev in tekmovalk iz 45 držav bo nastopila tudi močna slovenska reprezentanca. V slalomu bodo med kanuisti tekmovali olimpijski prvak Benjamin Savšek, Luka Božič in Klemen Vidmar, za katerega bo to prvo člansko prvenstvo, je pa letos nastopil na svetovnem pokalu v Španiji.
 
»Letošnja sezona je že vrhunska, poskušal pa bom tudi v sklepnem dejanju letošnje sezone, na svetovnem prvenstvu v Bratislavi, doseči lep uspeh in upam, da bom še bolj vesel. Proga mi zelo ustreza, sedaj so jo še nekoliko obnovili in spremenili. Voda je še bolj divja. Meni ustrezajo takšne divje proge, tako da upam, da se mi bo tudi tokrat izšlo z lepimi vožnjami,« je povedal Savšek.
 
Povratka na bratislavske brzice se veseli tudi Peter Kauzer, ki je na stari progi pred desetimi leti drugič postal svetovni prvak. »Na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala sem pokazal, da je bila samo ena črna pika v letošnji sezoni na olimpijskih igrah. V čolnu se dobro počutim, v Bratislavi sem zmeraj užival in se počutim kot doma, tudi sedaj ko so spremenili progo, mi je zelo všeč. Moraš imeti občutek za divjo vodo, tako da je super in že komaj čakam svetovno prvenstvo,« je povedal drugi kajakaš letošnje sezone svetovnega pokala. V kajakaški ekipi bosta Kauzerju družbo delala Martin Srabotnik in Niko Testen.
 
V posebni vlogi je na Slovaško odšla Eva Terčelj, ki je na zadnjem svetovnem prvenstvu v Španiji priveslala do naslova svetovne prvakinje. »Vesela sem, da sem v takšni poziciji, saj to pomeni, da sem prejšnje svetovno prvenstvo res imela odlično. Ni pa to nikakršno breme. To je nova tekma, novi pogoji, nov dan. Znova bo treba pokazati največ.« Visoko bo ciljala tudi Urša Kragelj, ki je bila na finalni tekmi svetovnega pokala v Pauju tretja, in se vrača v staro formo pred hudo poškodbo. Tretja članica kajakaške ekipe bo Ajda Novak, ki je z reprezentančnima kolegicama že blestela v ekipnih tekmah svetovnega in evropskega prvenstva.
 
V ženskem kanuju bodo tekmovale Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Lea Novak, v ekstremnem slalomu – olimpijski disciplini za Pariz 2024 – pa bomo videli Ajdo Novak, Aljo Kozorog, Evo Alino Hočevar in Evo Terčelj ter Martina Srabotnika, Tineta Kanclerja, Vida Kudra Marušiča in Marka Petka.
 
Z visokimi cilji so na slovaško odšli tudi naši spustaši. Tokratna ekipa bo kar velika, sestavljajo jo kajakaši Nejc Žnidarčič, Anže Urankar, Simon Oven in Tim Novak, kajakašice Ana Šteblaj, Helena Domajnko in Živa Jančar ter kanuista Nejc Gradišek in Martin Gale, ki bosta veslala tudi v dvojcu.
 
Nejc Žnidarčič je na zadnjem SP v Španiji osvojil naslov prvaka: »Zagotovo je cilj ubraniti naslov. Bo pa težko. Od vseh umetnih prog, na katerih smo do sedaj veslali, se mi zdi najbolj tehnično zahtevna, bolj nepredvidljiva, tako da bo potrebne tudi nekaj sreče. Letos mi je zmeraj zmanjkalo par stotink, da bi prišel na najvišjo stopničko. Bil sem trikrat tretji pa enkrat četrti, zato upam, da bo sedaj športna sreča na moji strani.«
 
V letošnji sezoni je šlo boljše Anžetu Urankarju, ki je bil svetovni prvak leta 2017, letos pa je bil tretji na evropskem prvenstvu: »Proga je zelo zahtevna in mi je všeč. Zdi se mi, da je to najzahtevnejša proga za spust, na kateri smo veslali do sedaj. Voda se zelo spreminja, divja je. Zanimivo bo.«
 
V vlogi ene izmed favoritk se je po dveh medaljah na letošnjih svetovnih pokalih in četrtem mestu na članskem EP znašla tudi kajakašica Ana Šteblaj. »Pričakovanj ne bom imela, saj se zna zgoditi, da bi bila potem razočarana. Proga je res zahtevna, upamo na najboljše. Na tej progi smo imeli na pripravah po dva treninga dnevno, tako da nekaj razdalje že imamo narejene, sedaj bomo morali nekoliko vaditi še linije,« je povedala ljubljanska kajakašica.
 
Prvi dan prvenstva bodo podelili kolajne najboljšim v ekipnih tekmah, tako slalomske kot spustaške, četrtek in petek bosta namenjena kvalifikacijam v vseh treh divjevodaških disciplinah, v soboto so na sporedu polfinala in finala kajakašic in kajakašev v slalomu ter finale vseh kategorij v sprintu na divjih vodah, v nedeljo pa sledijo še polfinalne in finalne vožnje kanuistk in kanuistov v slalomu ter tekme na izpadanje v ekstremnem slalomu.
 
 
Spletna stran: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/bratislava-2021
 
PROGRAM
Sreda, 22. september

Ekipne tekme slalom in spust sprint
 
Četrtek, 23. september
Kvalifikacije K1Ž slalom, K1M slalom, C1Ž slalom, C1M slalom
 
Petek, 24. september
Kvalifikacije spust sprint K1M, K1Ž, C1M, C1Ž, C2M, C2Ž
Kvalifikacije ekstremnega slaloma
 
Sobota, 25.september
Polfinale in finale K1Ž slalom, K1M slalom
Finale spust sprint - vse kategorije
 
Nedelja, 26. september
Polfinale in finale C1Ž slalom, C1M slalom
Finalni del ekstremnega slaloma
 
SLOVENSKA REPREZENTANCA
 
SLALOM
K1M                                                              K1Ž   
Peter Kauzer                                                  Eva Terčelj
Martin Srabotnik                                           Urša Kragelj
Niko Testen                                                   Ajda Novak
 
C1M                                                              C1Ž
Benjamin Savšek                                           Alja Kozorog
Luka Božič                                                    Eva Alina Hočevar
Klemen Vidmar                                             Lea Novak
                                  
EKSTREMNI SLALOM
K1M                                                              K1Ž
Martin Srabotnik                                            Ajda Novak
Vid Kuder Marušič                                        Alja Kozorog
Tine Kancler                                                  Eva Alina Hočevar
Marko Petek                                                  Eva Terčelj
 
SPUST SPRINT
K1M                                                              K1Ž
Nejc Žnidarčič                                               Ana Šteblaj
Anže Urankar                                                Helena Domajnko
Simon Oven                                                   Živa Jančar
Tim Novak
 
C1M                                                              C2M
Martin Gale                                                   Nejc Gradišek - Martin Gale
Nejc Gradišek