24.06.2021 ob 22:26
Deli članek
Ukinjeno pravilo zadetka v gosteh

Nyon MOREL/Fonet)- Izvršni komite evropske nogometne unije (UEFA) je danes, na predlog odbora za klubska tekmovanja, ukinil pravilo zadetka v gosteh, ki je bilo uvedeno leta 1965. Odločitev je začela veljati takoj, kar pomeni, da se ne bo več upoštevala na kvalifikacijah za evropske pokale, ki že potekajo. Pravilo je veljalo na tekmovanjih, kjer so se igrale dve tekmi, tako da je v primeru neodločenega izida zmagalo moštvo, ki je doseglo več zadetkov na gostovanju.

Po novem bodo v primeru neodločnega izida po dveh tekmah igrali dva podaljška po 15 minut in če tudi takrat še ne bo zmagovalca, bodo izvajali enajstmetrovke, je bilo zapisano v sporočilu UEFE.  Zadetki v gosteh tudi ne bodo odločali pri uvrstitvi v skupinah. Na to odločitev so vplivali statistični podatki, ki so pokazali, da domače igrišče ni bilo več prednost. V zadnjih sedemdesetih letih minulega stoletja je gostitelj zmagal v 61 odstotkih, gostje pa samo v 19 odstotkih. Danes pa gostitelj zmaguje v 47 odstotkih, gostitelj pa v 30 odstotkih. Zmanjšuje se tudi razlika v doseženih zadetkih. Nekdaj je gostitelj dosegel 2,02 zadetka na tekmo, gostje pa 0,95, vendar pa so zaradi pravila zadetkov v gosteh gostitelji vedno igrali bolj previdno. Tako so sedaj dosegli v povprečju 1,58 zadetkov na tekmo, gostje pa 1,15 zadetka na tekmo. 

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin je izjavil, da je pravilo zadetka v gosteh postalo kontraproduktivno, saj gostitelji niso smeli več igrati napadalnega nogometa, saj so se bali, da bi prejeli zadetek, ki je bil velika prednost za nasprotnika. Dodal je, da to pravilo ni bilo pošteno, saj je pogosto prisililo, da so morale ekipe doseči dva zadetka, čeprav je bil celoten izid izenačen. (konec)