26.09.2021 ob 22:11
Deli članek
Vid Kuder Marušič med najboljšimi 16 ekstremnimi slalomisti na svetu


 

Divjevodaško svetovno prvenstvo v Bratislavi se je zaključilo s tretjo disciplino, ki smo jo spremljali na Donavi. Po slalomistih in sprinterjih na divjih vodah so se v boj za kolajne podali še tekmovalci in tekmovalke v ekstremnem slalomu. Slovenijo sta zastopala Vid Kuder Marušič in Ajda Novak. Vid Kuder Marušič se je uvrstil na 12. mesto.
 
Med kajakaši je čim višjo uvrstitev lovil Vid Kuder Marušič, ki smo ga videli v prvi kvalifikacijski skupini. Veslal je dobro in si z drugim mestom v skupini zagotovil napredovanje v četrtfinale. V kvalifikacijah je bil od Kudra Marušiča boljši le Čeh Vit Prindiš, zmagovalec letošnjega skupnega seštevka svetovnega pokala v ekstremnem slalomu in evropski prvak v tej disciplini, ki bo leta 2024 del olimpijskih iger v Parizu.
 
V četrfinalu je Kudra Marušiča čakala zelo zahtevna skupina, v kateri se je znova pomeril s Prindišem, poleg pa sta veslala tudi Brazilec Pedro Goncalves, bronasti s svetovnega prvenstva v ekstremnem slalomu leta 2019, in Švicar Dmitri Marx, srebrni s članskega evropskega prvenstva v esktremnem slalomu. V izjemno napeti tekmi in izenačeni skupini je kajakaš tacenskega kluba v cilj priveslal kot tretji. Napredovanje v polfinale sta si zagotovila Švicar Marx in Brazilec Goncalves.
 
"Od začetka mi je šlo zelo dobro, bil sem že na drugi poziciji, nato pa sem na drugih protitočnih vratih odpeljal preveč okoli. Tretji in četrti sta bila že takoj za mano, pri izhodu iz protitočnih vrat me je tretji prehitel, nato pa mi ni več uspelo ujeti priključka. S starta smo bili vsi enakovredni. Marxu in Pedru je uspelo odpeljati kot sta si želela, lahko pa bi se obrnilo tudi drugače. Moraš imeti tudi malo sreče," je povedal Kuder Marušič, ki je v končni razvrstitvi zasedel 12. mesto.
 
Naslov svetovnega prvaka si je priboril Britanec Joseph Clarke, srebro je pripadlo Novozelandcu Finnu Butcherju, bron pa Avstrijcu Mariu Leitnerju.
 
V ženski konkurenci je nastopila Ajda Novak. Ljubljančanka je veslala v četrti kvalifikacijski skupini, kjer je v cilj priveslala kot tretja, v četrtfinale pa sta napredovali najhitrejši dve tekmovalki. To sta bili Britanka Kimberley Woods in Čehinja Katerina Minarik Kudejova. "Bilo je zelo nepredvidljivo. V določenem trenutku sem poskušala reagirati najboljše kot je bilo mogoče. Na žalost sem izpadla. Mislim, da je bilo ključno, da sem na koncu šla v leva protitočna vrata, saj sem tam izgubila. Prej sem bila namreč še vedno druga. Sedaj bom za naslednjič analizirala posnetek. Nekaj sem se naučila," je ob koncu prvenstva povedala Ajda Novak.
 
Naslov svetovne prvakinje si je priveslala Avstralka Jessica Fox, druga je bila Nemka Elena Apel, ki je osvojila še tretjo posamično kolajno na tem SP, tretja pa Američanka Evy Leibfarth.

Spletna stran: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/bratislava-2021

To je sporočila Nina Jelenc iz KZS. (konec)