15.09.2021 ob 22:13
Deli članek
Začenja se lov na medalje

Martigues (MOREL)- Tudi drugi dan kvalifikacijskih bojev na svetovnem prvenstvu v balinanju za članice, člane ter mlajše člane in mladince se je izšel po slovenskih željah. Si bodo danes Slovenci že zagotovili prva odličja? Organizatorji prvega letošnjega druženja najboljših svetovnih balinark in balinarjev v francoskem Martiguesu počasi prihajajo v formo in spodrsljajev v prekrasnem balinarskem objektu je vse manj. Praktično brez napake pa so svoje naloge doslej oddelali Slovenci, ki jih po serijah zmag tekmeci vse bolj spoštljivo trepljajo po ramenih.

Fantastičen uvod je uspel članski mešani štafeti Nina Volčina - Anže Petrič, ki sta v torek zvečer nastope odprla z okroglimi 50 točkami in bila le za točko slabša od Hrvatov, medtem ko sta favorizirani francoski in italijanski dvojici najboljšemu dvojcu gledali v hrbet. Sreda ni prinesla sprememb v razvrstitvi, saj sta Hrvata Bruno Kraljić in Ria Vojković z 52 zadetki postavila nov hrvaški rekord in zadržala prvo mesto, slovenska štafeta pa je z novimi 50 točkami potrdila drugo mesto in s tem četrtfinalni obračun s Srbijo. Sinoči je prvi nastop oddelal tudi Aleš Borčnik v hitrostnem zbijanju, ki ga glavnina dela čaka od petkovega dopoldneva dalje.

Po uspešnem torku so tudi mladi slovenski balinarji pester sredin spored odprli najlepši možni način, saj sta Erik Čeh in Žan Sodec v derbiju kroga v igri dvojic pri mlajših članih ugnala italijansko dvojico Zoia – Soligon s 7:5.

Obe dvojici sta od prve odigrane krogle blesteli tako v bližanju kot pri zbijanju. Italijana sta kljub številnim odličnim potezam Sodca in Čeha povedla z 0:2, nato pa sta fanta v zeleno-belo-modrih dresih začela zbirati točke in prišla do zmage, ki jima je prinesla prvo mesto v skupini in napredovanje v četrtfinale.

»Po prikazani igri sva zasluženo osvojila skupino. Tekma proti Italijanoma je bila na vrhunskem nivoju. Privoščila sva si minimalno število spodrsljajev in prišla do pomembne zmage,« je pojasnil Sodec.

Med osmerico se je prebila tudi mladinska štafeta Jan Guštin – Luka Blaževič, ki pa bo morala v današnjem četrtfinalnem dvoboju proti Turčiji prikazati bistveno več kot skromnih 33 in 32 točk v kvalifikacijah. V tej disciplini blestita Francoza Enzo Gambini in Mathieu Vercher, ki sta s 56 točkami izenačila svetovni rekord.

Svoj prvi nastop v igri posamezno je vknjižil mladinec Jaka Štremfel, ki je tekmecu iz Turčije prepustil štiri točke. »Igrišča so navidez lahka, a ko stopiš nanje je čisto nekaj drugega. Dobro bližanje je zelo dragoceno in bo odločilnega pomena na najvažnejših tekmah,« je po zmagi hladne glave razmišljal četrtfinalist Štremfel. Dobro uro pozneje je zbranemu občinstvu z 22 točkami pokazal malo šolo natančnega zbijanja. Bo v izločilnih bojih položil doktorski izpit? »Upam, da bom v naslednjih nastopih stopnjeval rezultate in v tem primeru se nimam česa bati.« Po pričakovanjih sta si mesto v četrtfinalu zagotovila tudi Sodec v natančnem zbijanju ter Povh v »brzincu«.

Četrtek bo v obmorskem mestu v bližini Marseilla postregel s številnimi poslasticami. Kot prva se lahko med dobitnike medalj prebijeta mladinca Blaževič in Guštin, sledili bodo boji za medalje v zbijanjih, zvečer pa si lahko mesto v polfinalu in s tem najmanj bron ob morebitni zmagi proti Hrvaški v igri dvojic proslavita Štremfel in Guštin. To so sporočili iz BZS. (konec)