01.09.2022 ob 20:07
Deli članek

La Seu d'Urgell (MOREL)- Jutri se v La Seu d'Urgellu s kvalifikacijami začenja zadnja tekma za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v letošnji sezoni. Pred finalom so Slovenci v izvrstnem položaju v skupnem seštevku te serije, tradicionalno pa na tej progi dosegajo odlične rezultate.

Slovenske barve na reki Segre bodo zastopali kajakaši Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Ulan Valant, kajakašice Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar, kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič, kanuistke Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Lea Novak, v ekstremnem slalomu pa bomo videli Tineta Kanclerja, Vida Kudra Marušiča, Martina Srabotnika ter dobitnici srebrne in bronaste kolajne v ekstremu pretekli konec tedna v Pauu Evo Terčelj in Ajdo Novak.

V petek so na vrsti kvalifikacije slaloma, v soboto sledijo polfinalne in finalne vožnje kajakašic in kajakašev ter kvalifikacijske vožnje na čas in osmina finala v ekstremnem slalomu, v nedeljo pa se bo mednarodna sezona največjih slalomskih tekmovanj zaključila s polfinalnimi in finalnimi preizkušnjami kanuistk in kanuistov ter finalnim delom ekstremnega slaloma (četrtfinale, polfinale, finale).

Pred zaključkom svetovnega pokala, kjer bodo delili dvojne točke za skupni seštevek, imajo Slovenci izvrstno izhodišče. Med kanuisti namreč vodi Luka Božič, pet točk za njim na drugem mestu zaostaja Benjamin Savšek, tretji pa je Francoz Nicolas Gestin.

Med kajakaši je trenunto četrti Peter Kauzer, pred njim so Čeh Jiri Prskavec, Švicar Martin Dougoud in še en Čeh Vit Prindiš.

Četrta je v skupnem seštevku ekstremnega slaloma Eva Terčelj. Vodi Čehinja Tereza Fišerova, pred Avstralko Noemie Fox in Britanko Kimberley Woods.

Evo Terčelj med najboljšimi najdemo tudi v skupnem seštevku kajakašic, kjer je trenutno deveta, mesto pred Evo Alino Hočevar. Slednja je deveta v skupnem seštevku kanuistk.

Na petem mestu med kajakaši v ekstremnem slalomu najdemo Vida Kudra Marušiča. Prvo trojico sestavljajo Šved Isak Ohrstrom, Britanec Joseph Clarke in Brazilec Pedro Goncalves.

Slovenski tekmovalci imajo na progo v Španiji lepe spomine. Tu je leta 2006 Peter Kauzer prišel do svoje prve zmage na tekmah svetovnega pokala (prvi je bil še leta 2017), leta 2009 pa tudi do prvega naslova svetovnega prvaka. Lani je na tekmi svetovnega pokala osvojil bron, kakor tudi v letih 2010 in 2016.

Svetovna prvakinja je tu leta 2019 postala tudi Eva Terčelj, ki je leta 2013 zmagala na svetovnem pokalu. Istega leta je na tekmi svetovnega pokala v Španiji slavil tudi Anže Berčič.

Benjamin Savšek je v La Seu d'Urgellu na svetovnem pokalu zmagal v sezoni 2017, leta 2015 pa je bil bronast. Luka Božič, vodilni v svetovnem pokalu je bil v La Seu d'Urgellu najboljši leta 2018, na stopničkah je bil tudi v dvojcu. Že leta 2009 je skupaj s Sašem Taljatom na olimpijski progi iz leta 1992 osvojil kolajno na svetovnem prvenstvu, kakor tudi leta 2019, ko je bil v kanuju enosedu tretji.

To je sporočila Nina Jelenc iz KZS. (konec)