18.09.2022 ob 23:43
Deli članek
Peter Kauzer zmagal na močni mednarodni tekmi v Londonu

London (MOREL)- Hrastniški kajakaš Peter Kauzer je zmagal na generalki pred svetovnim prvenstvom v slalomu na divjih vodah, ki ga bo prihodnje leto gostil London. Na močni mednarodni tekmi je ugnal vso konkurenco, v finalu pa smo videli še tri Slovence. V ekstremnem slalomu je bil Vid Kuder Marušič tretji.

Na olimpijski progi iz leta 2012 v Lee Valleyju na obrobju Londona se je v finalu kajakašev najbolje znašel Peter Kauzer, ki je tekmece ugnal za skoraj sekundo in pol. V polfinalu je imel šesti čas, v finalu pa je svoj prvi dosežek dneva izboljšal za kar dve sekundi. Najbolj se mu je približal Britanec Joseph Clarke, olimpijski prvak iz Ria de Janeira, na tretje mesto pa se je uvrstil aktualni olimpijski in evropski prvak Čeh Jiri Prskavec. V finalu je veslal tudi Martin Srabotnik, ki je bil po polfinalni vožnji drugi, v finalu pa je zasedel končno peto mesto. Letošnji mladinski evropski podprvak Žiga Lin Hočevar je obstal v polfinalu, na 34. mestu.

Ob koncu tekmovalnega dne je do kolajne priveslal še Vid Kuder Marušič, ki je bil tretji v preizkušnji ekstremnega slaloma. V cilj sta pred njim priveslala le Novozelandec Finn Butcher in Kanadčan Alex Baldoni. Prvič se je na mednarodni tekmi v ekstremnem slalomu preizkusil Benjamin Savšek, ki pa je obstal v kvalifikacijskih vožnjah na čas, kakor tudi Žiga Lin Hočevar.

Savšek je odlično veslal v kvalifikacijah in polfinalu, saj je v obeh postavil najhitrejši čas med kanuisti, žal pa mu enkratne vožnje ni uspelo ponoviti še v finalu. S štirimi kazenskimi sekundami je tekmo končal kot šesti. Luka Božič je obstal v polfinalu, saj je postavil 13. čas. Zmagal je Francoz, olimpijski prvak iz 2016, Denis Gargaud Chanut, drugi je bil Britanec Adam Burgess, tretji pa Italijan Raffaello Ivaldi.

Med kajakašicami je slovenske barve v finalu zastopala Eva Terčelj in se uvrstila na šesto mesto. Eva Alina Hočevar je v letošnji sezoni očitno obsojena na enajsta mesta, saj je tudi tokrat tekmo zaključila tik pred vrati finala. Ajda Novak je bila 16. Najboljša je bila olimpijska prvakinja Nemka Ricarda Funk, druga je bila Francozinja Camille Prigent, tretja pa Avstralka Jessica Fox.

Slednja je bila najboljša med kanuistkami, kjer sta se za njo uvrstili Čehinja Gabriela Satkova in Italijanka Marta Bertoncelli. Najboljša Slovenka je bila Eva Alina Hočevar na 13. mestu, Alja Kozorog je bila 23., Lea Novak pa 24. To je sporočila Nina Jelenc iz KZS. (konec)