01.09.2022 ob 22:16
Deli članek
Slovenke na pragu medalj

Ana Pevec Slovenija foto: Leja Vehovec/BZS

Ljubljana (MOREL)- Po prvem tekmovalnem dnevu Evropskega prvenstva v balinanju za ženske Ljubljana 2022 so v slovenskem taboru lahko zadovoljni, saj so v večini izmed šestih disciplin na odlični poti do zmagovalnega odra. Petkov spored bo že prinesel prve odločitve o dobitnicah medalj.

Po sredini slovesni otvoritvi so v četrtek zjutraj najboljše evropske balinarke na pokritem balinišču na ljubljanskem Rakovniku začele s prvimi kvalifikacijskimi boji. Za uvod sta v igri dvojic Laura Škoberne in Tadeja Petrič s 13:5 premagali švicarsko navezo Maude Rod – Dominique Neuhaus, prvo mesto v skupini in s tem lažji žreb v četrtfinalu pa bosta potrjevali v petek dopoldne. V štafetnem zbijanju sta Tadeja Petrič in Nina Volčina z 41 točkami v prvem krogu kvalifikacij zaostali le za Francijo (47), tako da sta blizu neposrednemu napredovanju v polfinale.

Pred številnimi gledalci je v natančnem zbijanju blestela Ana Pevec in si z drugim rezultatom kvalifikacij izborila nastop v četrtfinalu proti Švicarki Maude Rod. »Nastop pred domačimi gledalci je vendarle nekaj posebnega. V obeh serijah sem zadela zadnjega balinčka in izboljšala rezeultat. Mogoče sem dobila na papirju najlažjo tekmico v četrtfinalu, vendar bo potrebno za zmago doseči dober rezultat. Podobno velja za igro posamezno, kjer me v četrtfinalu najverjetneje čakata izkušeni madžarska ali črnogorska tekmica,« je pojasnila slovenska reprezentantka, ki si lahko v petek zagotovi najmanj dve bronasti medalji. Nina Volčina je v prvem kvalifikacijskem nastopu hitrostnega zbijanja z 32 zadetki zabeležila peti rezultat in jo čaka zahtevna naloga za preboj med najboljše štiri.

V zelo zgoščenem petkovem sporedu bodo v igri posamezno, dvojic in krog ter natančnem zbijanju na sporedu zaključni boji kvalifikacij in četrtfinala, v hitrostnem in štafetnem zbijanju pa polfinalne tekme, tako da se na balinišču na Rakovniku obeta pravi balinarski spektakel, na katerem bodo imele pomembno vlogo tudi varovanke slovenskega selektorja Dejana Korena. Finalni boji v vseh šestih disciplinah bodo na sporedu v soboto. To je sporočil Simon Maljevac iz BZS. (konec)