29.09.2022 ob 18:27
Deli članek
25 let osveščanja o raku dojk


Ljubljana (MOREL)-  Združenje Europa Donna Slovenija letos obeležuje 25 let osveščanja o raku dojk, zagovorništva bolnikov in podpore bolnicam in njihovim svojcem ob soočanju z diagnozo. Najbolj vidni so v rožnatem oktobru, mednarodnem mesecu osveščanja o raku dojk, v katerem s številnimi dejavnostmi in dogodki opozarjajo na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja bolezni in na odgovornost do svojega zdravja. Rak dojk je v Sloveniji, podobno kot v večini razvitih držav, najpogostejši rak pri ženskah, saj je vsak peti novi primer raka pri ženskah, rak dojk. Rak dojk ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških.

Po podatkih slovenskega Registra raka je bilo v letu 2019 na novo odkritih 1.583 primerov raka dojk, od tega 1.568 pri ženskah in 15 pri moških, umrlo pa 433 žensk in 10 moških. Preživetje žensk z diagnozo rak dojk se povečuje, petletno preživetje žensk, ki so zbolele v obdobju 2014 – 2019, je 87,3 odstotka. Število žensk, ki so se
zdravile ali se zdravijo zaradi raka dojke, je v Sloveniji več kot 19.000. Rak dojk je zelo dobro ozdravljiv, če je odkrit začetnemu stadiju, kar pomeni, da je rak omejen samo na dojko in da je manjše velikosti (do 2 centimetra). Za zmanjševanje umrljivosti je pomembno osveščanje o preventivi, zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.

K odkrivanju manjših, netipnih sprememb v Sloveniji pripomore organizirani državni presejalni program DORA, ki poteka od 2008 in je od januarja 2018 prisoten po vsej Sloveniji.Ob 25-letnici ustanovitve združenja so se spomnili samih začetkov osveščanja o raku dojk v Sloveniji in dediščine, na kateri gradijo še danes.  Marija Vegelj Pirc, dolgoletna vodja oddelka za psihoonkologijo na Onkološkem inštitutu Ljubljana in predsednica Združenja onkoloških bolnikov Slovenije se je spomnila samih začetkov ter poudarila, zakaj je bilo takrat pomembno, da se ustanovi združenje za podporo in zagovorništvo bolnicam z rakom dojk. Leta 1994 se je v Milanu pridružila pobudi za ustanovitev gibanja Europa Donna in bila med 20 ustanovnimi članicami na ustanovni skupščini evropske zveze Europe Donne. Bila pa je tudi ena od pobudnic ustanovitve slovenske Europe Donne leta 1997.  Vegelj Pirc se je ozrla nazaj v čase, ko se je vse skupaj začelo: “Zgodbe bolnikov so se me zelo dodtaknile, ko sem začela na Onkološkem inštitutu kot sobna zdravnica. Kmalu sem ugotovila, da več kot o sami bolezni, bolniki govorijo o svojem doživljanju. Zato sem si že od samega začetka prizadevala v smeri psihoonkološke podpore. To so bili drugi časi, ženske so se skrivale, o diagnozi rak se ni govorilo. Danes se več govori o tem, osveščanje je več, poslušamo izpovedi bolnic, ampak zdravi ljudje nekako raje pogledajo stran, to se meni ne more zgoditi. Ampak ko se ti res zgodi, da zboliš, pa so stiske podobne ne glede na to kdaj smo zboleli.”
Ključna sporočila osveščanja o raku dojk pa tudi po 25 letih ostajajo podobna. Tudi specialisti družinske medicine opozarjajo na pomen preventive, zgodnjega odkrivanja raka in skrbi za svoje zdravje. Specialistka družinske medicine Vesna Homar, je poudarila povezavo med zdravim življenjskim slogom in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. Opozorila je na to, da je rak dojk najpogostejši rak pri ženskah: “Glavno sporočilo je, da je rak dojk pogost. Ne zbolevajo samo starejše ženske, zbolevajo tudi ženske srednjih let in mlajše ženske. Drugo najpomembnejše sporočilo je, da je rak dojk, če ga odkrijemo dovolj zgodaj, v veliki večini zelo dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je res pomembno, da ga aktivno iščemo in prepoznamo takrat, ko je lahko izid zdravljenja najbolj ugoden.” Pozvala je ženske k rednemu mesečnemu samopregledovanju dojk ter da se odzovejo na vabila državnega presejalnega programa DORA.
Letos obeležujemo tudi 25 let Združenja za senologijo pri Slovenskem zdravniškem društvu. Simona Borštnar, specialistka interne medicine in internistične onkologije z Onkološkega inštituta Ljubljana je izpostavila, da se je v teh letih res veliko spremenilo pri obravnavi raka dojk: “V tem času, ki nekako sovpada tudi z mojo kariero, smo v tem času priča izjemnemu napredku na področju zdravljenja raka. Obravnava raka dojk se je spremenilo na vseh področjih, od zgodnjega odkrivanja in presejalnega programa DORA, ki se je razširila na celo Slovenijo. Razvile so se diagnostične metode, radiološka diagnostika, patohistološka in molekularna diagnostika, kar je spremenilo cel pogled na raka dojk in vplivalo tudi razvoj in izbiro zdravljenja. Izjemen napredek je bil tudi na področju kirurgije, spremenile so se obsevalne tehnike, do
sistemskih terapij, kjer je bil narejen res neverjeten skok, danes na voljo cela paleta zdravil.Tudi, ko je zdravljenja zaključeno, bolnica tudi celostno podporo.” Dotaknila se je tudi pomena društev onkoloških bolnikov, ki dobro sodelujejo s strokovnjaki in se vključujejo v podporo bolnikom in njihovim svojcem med in po zdravljenju raka in pohvalila možnost, da bolniki dobijo informacijo tudi od nestrokovnjakov in ozdravljenk in se zaradi zega lažje spoprijemajo z diagnozo.
Predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Tanja Španić je izpostavila nadaljevanje programov in dejavnosti združenja ter predstavila letošnje dejavnosti v rožnatem oktobru, s katerimi širijo ključna sporočila osveščanja o raku dojk. Številne raziskave kažejo močno povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za nastanek raka dojk. Redna telesna dejavnost, zdrava in uravnotežena prehrana ter ohranjanje primerne telesne mase so tri preproste, vendar ključne odločitve za zdravje. Pohvalila je dobro sodelovanje med odločevalci, stroko, društvi in industrijo: “To je zagotovo rezultat dobrega delovanja na vseh področjih.
Menim, da v zadnjih letih ne zdravimo več raka, ampak osebe. Stiske so še vedno iste, ne glede na to koliko smo stari, ko zbolimo, je pa paleta novih možnosti zdravljenja in nabor terapij vedno večji in omogoča posamezni bolnici prilagojeno zdravljenje.” Zahvalila se je tudi podjetjem, ki z rožnatimi izdelki zbirajo sredstva ter podpirajo delovanje in programe Združenja
Europa Donna Slovenija. To je zapisala Polona Marinček iz Europa Donna Slovenija, (konec)