01.12.2021 ob 09:17
Deli članek
BMW i7 v zaključni fazi preizkušanja vozne dinamike

München (MOREL)-  Z dosledno širitvijo svoje ponudbe na nove segmente vozil BMW Group pospešeno napreduje v smeri preoblikovanja v električno mobilnost. V naslednjem letu bo bavarski proizvajalec premijskih avtomobilov javnosti že predstavil prvo popolnoma električno gnano luksuzno limuzino na svetu, BMW i7 (kombinirana poraba električne energije: 22,5–19,5 kWh/100 km po WLTP; kombinirane emisije CO2: 0 g/km; napoved temelji na trenutni stopnji razvoja vozila). V okviru razvojnega procesa nove serije je BMW i7 trenutno v zaključni fazi preizkušanja vozne dinamike na poligonih zimskega testnega centra BMW Group v Arjeplogu na Švedskem. Le nekaj kilometrov stran od polarnega kroga testni inženirji drvijo po zamrznjenih in zasneženih progah, ki ponujajo idealne pogoje preizkušanja pod velikimi obremenitvami vseh pogonskih sistemov in sestavnih delov podvozja. S testnim programom, ki poteka v ekstremnem mrazu, utirajo pot do nove interpretacije razkošnega užitka v vožnji. Sploh prvič bo mogoče doživeti največjo vozno dinamiko, tako značilno za znamko BMW, udobje in premoč v luksuznem razredu z absolutno ničelnimi lokalnimi emisijami.

Sestavni deli podvozja, krmilni in zavorni sistemi ter vozna dinamika in sistemi za stabilnost vozila, razviti za BMW serije 7 prihodnje generacije, so zasnovani tako, da dvigajo razmerje med športnostjo in voznim udobjem, po katerem slovijo luksuzne limuzine blagovne znamke, na naslednjo raven. To zajema tudi posebno uglasitev obes koles, vzmeti, blažilnikov in različnih regulacijskih sistemov, ki se prilagajajo različnim načinom vožnje. V Arjeplogu so čisto vsi sestavni deli podvrženi intenzivnemu preizkušanju v ekstremnih podnebnih razmerah.

Zimska pravljica na Laponskem omogoča testnim inženirjem popolne pogoje za podrobne analize. Med testnimi vožnjami po zasneženih poligonih v okolici Arjeploga lahko preizkusijo in optimizirajo vse funkcije v izjemno zahtevnih pogojih, da bi dosegli popolnoma usklajeno izkušnjo vožnje, ki krasi avtomobile BMW. Zelo prav jim pridejo tudi preizkusne površine na zamrznjenih jezerih z nizkim tornim količnikom, kjer je mogoče doseči še posebej fine uglasitve sistemov za nadzor podvozja. Krmiljenje je podvrženo zelo natančnim nastavitvam, tako kot številne funkcije dinamičnega nadzora stabilnosti (DSC), posebna pozornost pa je tudi na natančno reguliranem medsebojnem delovanju med učinkom torne zavore in pojemkom v smislu rekuperacije energije.

Zimski program se osredotoča predvsem na sestavne dele popolnoma električnega pogonskega sistema. Električni pogon, visokonapetostna baterija, močnostna elektronika in tehnologija polnjenja pri BMW i7 izvirajo iz tehnologije BMW eDrive pete generacije, ki že zagotavlja trajnostni užitek v vožnji v novem BMW iX. Predvsem elektromotor, baterija in sistem za uravnavanje temperature pri BMW i7 so dokazali visoko stopnjo zrelosti pri ekstremnih temperaturah pod ničlo na severu Švedske.

Z BMW i7 je trenutna modelska ofenziva znamke v luksuznem segmentu dobila še poseben zagon na poti do uresničitve ciljev. Sploh prvič je mogoče doživeti luksuzno limuzino, ki jo zaznamujejo eleganca, vozno udobje in premoč v vseh pogledih, v kombinaciji s popolnoma električnim pogonskim sistemom. BMW i7 temelji na istem konceptu vozila, kot bodo vse prihodnje modelske različice BMW serije 7. Konec koncev pa celostni razvoj zagotavlja lokalno vožnjo brez emisij z značilnimi prednostmi športnih in komfortnih voznih lastnosti skupaj z ekskluzivno prostornostjo luksuzne limuzine BMW. (konec)