08.09.2021 ob 19:29
Deli članek
Dunaj in Ljubljana skupaj podprla uvedbo sodobnejših fiskalnih pravil EU

Ljubljana (MOREL)-  Ljubljanski župan Zoran Janković je ob obisku dunajskega mestnega ministra za finance in gospodarstvo Petra Hankeja v Ljubljani podprl pobudo za uvedbo sodobnejših fiskalnih pravil EU za krepitev evropskega gospodarstva in spodbujanje javnih investicij med pandemijo. "V času pandemije še toliko bolj potrebujemo trajnostne investicije, da ponovno zaženemo gospodarstvo, ohranimo zdravstveni sistem in se borimo proti podnebnim spremembam. Da bi ohranili in še okrepili gospodarsko rast, se investicije v Evropi ne smejo ustaviti. Prav zato sedaj potrebujemo sodobna fiskalna pravila," je ob predstavitvi pobude povedal Peter Hanke.

Fiskalna pravila Evropske unije namreč še vedno temeljijo na pravilih iz leta 1992. V času finančne krize leta 2008 so bila ta razširjena in dodane so bile sankcije. Novi letni dolg države tako ne sme presegati treh odstotkov njenega bruto domačega proizvoda. To pravilo trenutno izpolnjujejo le Bolgarija, Danska in Švedska. Poleg tega skupni dolg države ne sme biti višji od 60 odstotkov bruto domačega proizvoda, česar trenutno ne izpolnjujejo Avstrija, Belgija, Nemčija, Španija, Francija, Italija, Portugalska in Finska. Zaradi pandemije koronavirusa bodo fiskalna pravila zamrznjena le do konca leta 2022.

Mestni minister Hanke svari pred ustavitvijo investicij v Evropi, saj javna naročila pomembno prispevajo k rasti gospodarstva in zagotavljanju delovnih mest. Raziskava Mednarodnega denarnega sklada je pokazala, da vsaka infrastrukturna investicija v višini milijona evrov ustvari do osem delovnih mest, vsaka milijonska investicija v znanost in raziskave pa do 14 delovnih mest. Na splošno pa enoodstotno povečanje javnih naložb vodi do dodatne 2,7-odstotne gospodarske rasti in 1,2-odstotnega zmanjšanja brezposelnosti.

Peter Hanke si je med svojim obiskom 6. in 7. septembra 2021 ogledal še prvi Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO na Inštitutu Jožefa Štefana, Ljubljanski regijski center za ravnanje z odpadki (RCERO) ter obiskal avstrijska podjetja v Sloveniji. To je sporočila Mirjana M. Pintar, predstavnica za medije predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani. (konec)