17.11.2021 ob 14:05
Deli članek
Moški imajo nižjo pričakovano življenjsko dobo

Ljubljana (MOREL)-  Med moškimi v Sloveniji, starimi vsaj 16 let, je bilo v 2020 70 % takih, ki so svoje zdravje ocenili kot »zelo dobro« ali »dobro«, kar je bilo za 5 odstotnih točk več, kot je bilo takih med ženskami, hkrati pa manj kot med moškimi v celotni EU (71 %).

Pričakovano trajanje življenja ob rojstvu za moške je v vseh članicah EU nižja od pričakovane življenjske dobe žensk. V letu 2020 je bila povprečna starost v Sloveniji umrlih moških 75,3 leta. Pričakovana življenjska doba moškega, rojenega v Sloveniji v 2019, pa je bila 78,7 leta, kar je za malenkost več, kot je bilo povprečje za celotno EU (78,5 leta). V 2020 se je pričakovana življenjska doba v večini držav članic znižala. Na grafu vidimo, da se je pričakovano trajanje življenja ob rojstvu v Sloveniji lani za moške znižalo za 0,9 leta.

Eden od vzrokov smrti, ki je med moškimi veliko pogostejši kot med ženskami, je samomor. Tako v EU kot v Sloveniji je več kot tri četrtine žrtev samomora moških. Čeprav se je v Sloveniji število samomorov v zadnjih desetih letih znižalo, se po številu samomorov na 100.000 prebivalcev v EU še vedno uvrščamo na drugo mesto, po stopnji samomorov med moškimi pa na četrto mesto, za Litvo, Latvijo in Madžarsko. To so sporočili iz SURS. (konec)