21.06.2022 ob 23:18
Deli članek
Naj šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) v sezoni 2021-2022 je II. gimnazija Maribor

Ljubljana (MOREL)- S sklepno slovesnostjo v Ljubljani se je danes zaključila letošnja izvedba izobraževalnega projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS), v katerem je sodelovalo kar 75 slovenskih srednjih šol in dijaških domov oziroma več kot tretjina vseh. Zmagovalka je postala II. gimnazija Maribor, ki je na slovesnosti v Festivalni dvorani Pionirskega doma v Ljubljani prejela poseben prenosljiv pokal EPAS. Drugo mesto je pripadlo Gimnaziji Nova Gorica, tretje pa Gimnaziji Ormož. Obenem so vsi dijaki in učitelji, ki so uspešno končali projekt, prejeli priznanja in certifikate.

Kot je ob prejemu pokala povedala dijakinja zmagovalne šole Nika Varuščić, "smo neizmerno ponosni in navdušeni, da nam je uspelo osvojiti ta pokal. Zmaga je zaslužena, trdo smo garali skozi vse leto in izvedli izvrstne projekte, ki jih bomo nadaljevali tudi v prihodnjem letu ter jim dodali še nove. To je potrdilo, da je naše delo vidno." Kot je dodala dijakinja Viva Kokalj, "ta pokal dokazuje naše celoletno trdo delo. Smo res odlična ekipa, ki se skozi akcije še bolj povezuje. Lahko smo ponosni nase in na naše mentorje, ki nas spodbujajo pri našem delu." Tudi dijakinja Staša Korpić je  menila, da si je ekipa II. gimnazije Maribor pokal zaslužila, "saj smo zelo garali zanj. Pripravili smo ogromno projektov, prvič smo jih razširili tudi na osnovne šole v Mariboru, zato nas zelo veseli potrditev, da delamo dobro."

Mentor z II. gimnazije Maribor Saša Mikić je prejem nagrade pospremil z besedami: "Sem hvaležen in presenečen, predvsem zato, ker sem vse leto spremljal delo ostalih šol in ob njihovih projektih sem bil navdušen. Projekt EPAS je bil eden od dodatnih motivacijskih dejavnikov, da smo iskali nove stvari, tudi takšne, ki v Sloveniji še niso bile izvedene v srednjih šolah. Sestavili smo ogromno ekipo, saj na šoli obstaja velik interes za ta projekt. Imamo 45 mladih ambasadorjev, poleg tega pa še 20, ki se na to vlogo pripravljajo za naslednje leto. Ponosni smo, da smo začeli povezovati osnovne in srednje šole, od prihodnjega leta dalje pa bomo povezovali tudi fakultete iz vse Evrope. Tako bomo skušali z našim znanjem širiti in uresničevati osnovno idejo projekta šole ambasadorke Evropskega parlamenta, to je prenos znanja in védenja mladih o Evropski uniji."  

Podelili so tudi posebna priznanja za posamezne projekte. Priznanje za najboljšo info točko je tako prejela Strojna šola Ptuj, za najboljši evropski dogodek Ekonomska šola Ljubljana, za najboljše aktivnosti na družbenih omrežjih Gimnazija Bežigrad, za najboljši dan Evrope pa Srednja šola Slovenska Bistrica.

Prireditev sta vodila Mojca Mavec in Sašo Stare. Udeleženke in udeležence se je uvodoma v video nagovoru pozdravila predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. Dijaki in učitelji so nato v pogovoru s programsko delavko na zavodu Movit Roberto Čotar Krilić, Filipom Dobranićem z inštituta Danes je nov dan, študentko prava in aktivistko Nika Podakar in prostovoljko Evropske solidarnostne enote Ireno Ivnik razmišljali o Evropski uniji, njenih priložnostih za mlade, možnostih, da ti vplivajo na njene politike, in aktivnem državljanstvu. Prireditev je popestril glasbeni nastop letošnjih zmagovalcev EME, skupine LPS. 

Izobraževalni projekt Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) je namenjen krepitvi znanja dijakov in učiteljev srednjih šol o Evropski uniji, njeni organizaciji, institucijah, zgodovini, delovanju in aktualnih evropskih temah, ter spodbujanju aktivnega državljanstva. Program v organizaciji Evropskega parlamenta poteka v vseh državah članicah EU, v šolskem letu 2021/22 pa se zaključuje njegova šesta sezona.