23.05.2022 ob 23:36
Deli članek
Pričetek predprodaje ID.BUZZ in ID.BUZZ CARGO v Nemčiji

Hannover (MOREL) – Po aktiviranju konfiguratorja se bo ta petek v Nemčiji začela predprodaja modelov ID. Buzz1 in ID. Buzz Cargo1. Oba – tako električni kombi za družine, prosti čas in službene obveznosti kot tudi dostavnik za podjetja – bo od 20. maja mogoče naročiti pri vseh nemških trgovcih z vozili znamke Volkswagen Gospodarska vozila. Pri tem bruto maloprodajna cena – ob upoštevanju nemške ekosubvencije – za petsedežni ID. Buzz Pro1 znaša 56.606,30 EUR. ID. Buzz Cargo1 je na voljo od 38.240 EUR neto ali od 46.455,60 EUR bruto (z odšteto ekosubvencijo). Leasing obroki se začnejo pri 661,00 EUR bruto za ID. Buzz Cargo1 in pri 693,00 EUR bruto za ID. Buzz1 (ponudba podjetja Volkswagen Leasing GmbH pri 10.000 prevoženih kilometrih na leto in za dobo 36 mesecev). Prva vozila bodo kupci lahko prevzeli letošnjo jesen.

Začetek predprodaje novih modelov ID. Buzz Pro in ID. Buzz Cargo

Znamka Volkswagen Gospodarska vozila z novima modeloma ponuja praktično električno mobilnost za vse, ki potrebujejo več prostora za življenje in delo. Vozili lokalno ne proizvajata emisij, poleg tega sta povezani s sple­tom, digitalizirani, zaradi električnega pogona izjemno gospodarni, brezžične posodobitve pa omogočajo nenehno posodabljanje. Petsedežni ID. Buzz1 bo po vsej Evropi najprej naprodaj v bogato opremljeni različici Pro, sočasno z njim pa bo na trg prišel tudi ID. Buzz Cargo1. Oba modela sta serijsko opremljena s popolnoma poveza­nim infotainment sistemom, večfunkcijskim volanom, LED-žarometi, avto­matsko klimatsko napravo, tempomatom in asistenčnimi oz. opozorilnimi sistemi, kot sta Car2X in asistenca za zaviranje v sili Front Assist (pri modelu ID. Buzz Pro je dodatno serijsko na voljo še sistem Lane Assist).

Električna vozila se ponašajo z odlično gospodarnostjo. Tako kot številne druge države v Evropi ima tudi Nemčija trenutno subvencijski program za električne modele: kupcem ID. Buzza1 je letošnje leto na voljo ekosubvencija v višini do 7.500 EUR2, pri čemer se ta znesek odšteje od neto maloprodajne cene. Poleg tega so zagotovljene še druge denarne ugodnosti: oprostitev plačila davka na motorna vozila (v Nemčiji za obdobje 10 let), bistveno nižji stroški za energijo zaradi pogona na elektriko, manjši obseg vzdrževalnih del (ni potrebna menjava olja, sorazmerno dolgi servisni intervali) in manjša obdavčitev službenih vozil v Nemčiji. Ob tem velja izpostaviti še pomembno prednost s trajnostnega vidika: V Bullijevem razredu v Evropi ni tekmeca, ki bi imel v ponudbi samostojno serijo kombija in dostavnika z izključno električnim pogonom.

Pogonski sistem na osnovi platforme MEB: Pri znamki Volkswagen Gospodarska vozila so ob uvedbi na trg opremili ID. Buzz z doslej največjo baterijo v družini modelov ID. Litij-ionska baterija ima kapaciteto 77 kWh (82 kWh bruto) in zagotavlja, da zadaj vgrajeni elektromotor s 150 kW
(204 KM) iz mirovanja razvije navor 310 Nm. Poraba po kriterijih WLTP znaša 20,6 kWh/100 km (Cargo: 20,4 kWh/100 km), medtem ko doseg meri do 423 kilometrov (Cargo: 425 kilometrov). Na polnilnem stebričku za hitro polnjenje z enosmernim tokom se baterija pri maksimalni polnilni moči do 170 kW od 5 do 80 odstotkov svoje kapacitete napolni v pribl. 30 minutah.

Ključni trgi v Evropi: ID. Buzz1 med vožnjo ne proizvaja emisij in je kot ustvarjen za vsa urbana območja Evrope. Med najpomembnejše prodajne trge na evropskem kontinentu sodijo Nemčija, Velika Britanija, Norveška, Francija, Švedska, Nizozemska, Italija, Avstrija, Belgija in Španija – glede na prodajne napovedi se bo na te države porazdelilo okoli 90 odstotkov regi­stra­cij v Evropi.

Serijska oprema modela ID. Buzz Pro

Asistenčni in komfortni sistemi: Za ID. Buzz Pro1 je serijsko na voljo širok nabor najsodobnejših asistenčnih sistemov. Mednje sodijo: Car2X (obvešča
o lokalnih nevarnostih, kot je začetek zastoja za ovinkom), pomoč pri izogi­banju oviram (pomaga pri obvozu ovire med zaviranjem s polno močjo), asistenca za zavijanje levo (opozori in zavira v primeru zaznave nasproti vozečega vozila pri zavijanju levo), asistenca za zaviranje v sili Front Assist
z zaznavanjem pešcev in kolesarjev, proaktivni sistem za zaščito potnikov (pri nevarnosti nezgode med drugim zapre okna) in asistenca za ohranjanje smeri Lane Assist. Poleg tega serijska oprema vključuje sistem za prepoz­navanje prometnih znakov ter parkirni sistem s senzorji spredaj in zadaj za enostavnejše manevriranje. Za optimalno klimo v potniškem prostoru serijsko skrbi klimatska naprava Air Care Climatronic z 2-conskim uravna­vanjem temperature, klimatiziranjem mirujočega vozila in filtrom z aktivnim ogljem.

Karoserija in podvozje: Zunanja oprema ID. Buzza Pro1 vključuje dvoja lahkopomična drsna vrata, električno nastavljivi, poklopni in ogrevani zunanji ogledali, zatemnjena stekla zadaj, brisalec zadnjega stekla in 19-palčna aluminijasta platišča Tilburg v črni barvi s sijajno površino.
Spredaj so nameščene pnevmatike širine 235 mm, zadaj pa pnevmatike širine 255 mm (vse štiri so v izvedbi Airstop). Serijski so poleg tega tudi LED-žarometi in osvetlitev okolice s projiciranjem logotipa v predelu sprednjih vrat. V paleti lakov je za ID. Buzz Pro1 serijsko na voljo mono srebrna kovinska barva.

Voznikov in sovoznikov prostor: Visok položaj sedenja, sprednja naslona za roke (notranja stran sedežev) in položaj večfunkcijskega volana (nastavljanje po globini in višini) ustvarjajo vzdušje, značilno tudi za legendarni Bulli. Pri tem velja, da sta sprednja sedeža nastavljiva po višini. Stranice sedežev so oblečene v umetno usnje, na sredinskih delih pa so tekstilne prevleke. Te
so (spredaj in na zunanjih zadnjih sedežih) zasnovane v paladijevi barvi, medtem ko so zunanje površine iz umetnega usnja obarvane v temnejšem odtenku soul. Tako manjše kot tudi večje predmete je v ID. Buzzu1 mogoče odložiti v številne predale, plastenke pa v ustrezna držala.

Infotainment: Pri znamki Volkswagen Gospodarska vozila so svoj izrazito vsestranski model opremili z digitalnimi instrumenti (Digital Cockpit z diagonalo zaslona 5,3 palca) in z infotainment sistemom Ready 2 Discover (diagonala zaslona 10 palcev), vključno z digitalnim radiom DAB+. Prosto­stoječi zaslon infotainment sistema je občutljiv na dotik in zasnovan v slogu tabličnega računalnika. Nanj je prek vmesnika App-Connect (vključno s funkcijo App-Connect Wireless) in tehnologije Apple CarPlay ali Android Auto mogoče prenesti najrazličnejše aplikacije za pametne telefone. Oba zaslona sta sicer ergonomsko optimalno nameščena na eni vizualni osi. Enako velja za upravljalne elemente. Ob desni strani volana sta integrirana dva USB-vmesnika tipa C, tretji je vgrajen v oblogi sovoznikovih vrat. Poleg tega je ID. Buzz Pro serijsko opremljen s funkcijo indukcijskega polnjenja in z ustreznim predalom za pametni telefon. In še en primer za izjemno predanost detajlom: za notranjimi vratnimi kljukami so vtisnjeni mežikajoči smeški.

Zadnji del potniške kabine in prtljažnik: Druga sedežna klop je vzdolžno pomična za 150 mm in deljiva v razmerju 1/3 : 2/3. Oba dela naslonjala je mogoče podreti ločeno in individualno prilagoditi njun naklon. Pri tem se ljubezen do detajlov kaže tudi v tem delu notranjosti – zrcalijo jo majhne silhuete ID. Buzza1, ki so integrirane v plastično obrobo sedežev. Za zadnjo sedežno klopjo se odpira 1.121 litrov velik prtljažnik (do višine serijske zadnje police). Ko je zadnja sedežna klop podrta, se prostornina prtljažnega prostora poveča na maksimalno 2.205 litrov. In še dve izrazito praktični rešitvi: mizici na hrbtni strani naslonjal sprednjih sedežev je pri odpiranju mogoče nastaviti pod različnimi koti – bodisi za tablične računalnike, pamet­ne telefone ali prigrizke. Poleg tega so v stranicah prtljažnika shran­jeni ele­menti za fiksiranje prtljage, ki jih je s sprijemalnimi trakovi mogoče pritrditi na talno oblogo prtljažne površine in tako fiksirati nakupljeno blago, najraz­ličnejšo opremo ali na primer kovčke.

Dodatna oprema modela ID. Buzz Pro1

Do individualno prilagojene opreme z nekaj kliki: S ponudbo dodatne opreme je ID. Buzz mogoče prilagoditi individualnim potrebam in željam.
Pri tem so poleg klasičnih elementov, kot so pomična vlečna kljuka (z elek­tričnim odklepanjem) ter platišča in pnevmatike v sedmih kombinacijah (letna platišča v velikostih 18, 19, 20 in 21 palcev, zimska platišča v velikostih 18 in 20 palcev), na voljo tudi različni paketi, ki občutno poeno­stav­ljajo konfiguracijo ID. Buzza Pro.

Paket Design: Ta paket med drugim vključuje matrične LED-žaromete IQ.LIGHT, dinamično uravnavanje dolgih luči Dynamic Light Assist, dina­mi­č­ne smerno prilagodljive luči, osvetljeno letev med sprednjima žarometoma in zadnjimi LED-lučmi ter dinamične smernike. Del paketa sta poleg tega še pedala iz legiranega jekla z dizajnom "play" (pedal za plin) in "pause" (zavorni pedal).

Paketa Open & Close: Z dvema različnima paketoma Open & Close je serijski sistem za zagon brez ključa Keyless Start mogoče nadgraditi v sistem za zaklepanje in zagon brez ključa Keyless Advanced. Osnovni paket poleg tega vključuje osvetljene vdolbine pod zunanjimi vratnimi kljukami, zadnja dvižna vrata z električnim odpiranjem in zapiranjem (vključno z upravljanjem z gibom z nogo: funkciji Easy Open in Easy Close) ter osvetlitev pod zadnjimi dvižnimi vrati. V paket Open & Close Plus so dodatno zajeta še drsna vrata z električnim odpiranjem in zapiranjem.

Paket Asistence s sistemom Keyless Advanced: Bogat nabor serijskih asistenčnih sistemov je s paketom Asistence, ki zajema tudi sistem Keyless Advanced, mogoče še dodatno razširiti – s sistemom za avtomatsko uravna­vanje razdalje ACC Stop & Go (vključno z omejevalnikom hitrosti), s kamero za vzvratno vožnjo Rear View, parkirno asistenco Park Assist Plus, osvetlje­nimi vdolbinami pod vratnimi kljukami in alarmno napravo. Poleg tega je namesto sistema za zagon brez ključa Keyless Start vgrajen sistem Keyless Advanced, pri katerem je brez ključa mogoče tudi odkleniti in zakleniti vozilo.

Paket Asistence Plus s sistemom Keyless Advanced: Ob naročilu paketa Plus so poleg opreme iz paketa Asistence na voljo še sistem Travel Assist z množicami podatkov (delno avtomatizirana vožnja v celotnem hitrostnem območju), asistenca za menjavo voznega pasu Side Assist, pomnilniška funkcija za parkirno asistenco Park Assist Plus (omogoča izbiro priučenega postopka parkiranja), prikaz okolice Area View in ogrevanje volana.

Enajst različnih barv: ID. Buzz Pro je serijsko lakiran v mono srebrni kovinski barvi, kot dodatna oprema pa je na voljo še deset barvnih opcij: en univer­zal­­ni lak (candy bela), še štirje kovinski laki (limonino rumena, zvezdno modra, energično oranžna in lovorjevo zelena), en biserni lak (globoko črna) in štiri različice dvobarvnega lakiranja. Ob naročilu dvobarvnega lakiranja je zgornji del vozila, vključno s streho in sprednjim pokrovom v obliki črke V, lakiran v candy beli barvi. Za površine pod sklenjeno karakterno linijo je mogoče izbrati enega od kovinskih odtenkov: limonino rumeno, zvezdno modro, energično oranžno ali lovorjevo zeleno.

Paketa Infotainment: Z različnimi paketi je mogoče individualizirati tudi notranjost ID. Buzza. Ob naročilu paketa Infotainment so v vozilu dodatno vgrajeni navigacijski sistem Discover Pro, glasovno upravljanje in telefonski vmesnik Comfort. Optimalen zvok zagotavlja devet zvočnikov (pri osnovni opremi je teh pet). Pri paketu Infotainment Plus je nabor funkcij še večji, zaslon na dotik pa meri 12 namesto 10 palcev.

Paketa Komfort: Pri znamki Volkswagen Gospodarska vozila so za novi
ID. Buzz1 zasnovali mobilno sredinsko konzolo – tako imenovani ID. Buzz Box. Ta je na voljo v sklopu paketa Komfort, ki vključuje tudi dodatni polnilni USB-vtičnici tipa C v zadnjem delu potniške kabine, ogrevanje volana, vetro­branskega stekla in sedežev, notranje vzvratno ogledalo z avtomatskim zasenčenjem, senzor za dež in ogrevanje sprednjih pralnih šob. Pri paketu Komfort Plus raven udobja in funkcionalnosti dodatno zvišujeta večnamen­ska plošča (variabilno prtljažno dno) in prtljažna mreža. Z večnamensko ploščo je mogoče ustvariti povsem ravno prtljažno površino, ki sega od podrte zadnje sedežne klopi do zadnjih dvižnih vrat.

Notranjost Style: S paketoma Style dobijo notranje barve in materiali izrazito individualen pečat. Kot osnova je na voljo paket notranjosti Style, pri katerem so obrobe bodisi črne ali bele. Enako velja za barvo večfunkcijskega volana, ki je ogrevan in oblečen v novo, vegansko umetno usnje. Posebnost prestižnega paketa notranjosti Style so poleg tega tudi sedeži – pri teh so sredinski deli oblečeni v tkanino, ki je barvno usklajena z zunanjim lakom ter aplikacijami na armaturni plošči in vratih. Notranja barva v modrem odtenku X-blue se sklada z zunanjo barvo v zvezdno modrem odtenku, žafranovo oranžna z energično oranžno, žadasto zelena z lovorjevo zeleno in limonino rumena z istoimensko barvo zunanjega laka. Zunanje površine sedežev v svetlem mistralnem odtenku so oblečene v umetno usnje z visokim deležem recikliranja. Ponudbo paketa Style zaokrožajo ambientna osvetlitev v
30 barvah (serijsko: v 10 barvah) in nasloni za roke na obeh straneh spred­njih sedežev.

Notranjost Style Plus: Pri paketu notranjosti Style Plus se voznik in sovoznik dodatno lahko veselita prednosti, ki jih prinašata električno nastavljiva komfortna sprednja sedeža s pomnilniško funkcijo, pnevmatsko nastavljivo ledveno oporo in ogrevanjem.

Serijska oprema modela ID. Buzz Cargo

Asistenčni in komfortni sistemi: ID. Buzz Cargo1 je med gospodarskimi vozili eden prvih s serijskim opozorilnim sistemom Car2X. Vedno je vgrajena tudi asistenca za zaviranje v sili Front Assist z zaznavanjem pešcev in kolesarjev. Parkirni sistem s senzorji spredaj in zadaj tudi pri dostavniku poenostavlja manevriranje, del serijske opreme pa sta poleg tega še 1-conska avtomatska klimatska naprava Climatronic s klimatiziranjem mirujočega vozila in filtrom z aktivnim ogljem ter centralno zaklepanje s sistemom za zagon brez ključa Keyless Start.

Karoserija in podvozje: Za razliko od modela ID. Buzz Pro1 je ID. Buzz Cargo1 serijsko opremljen z zaprto stranico na voznikovi strani. Zadnja dvižna vrata imajo okno, ogrevano steklo in brisalec. Seznam serijske opreme pa je še dolg in med drugim vključuje LED-žaromete, električno nastavljivi in ogrevani zunanji ogledali in zeleno termoizolacijsko zasteklitev. Tako kot pri modelu ID. Buzz Pro so tudi pri dostavniku vratne kljuke vedno lakirane v barvi vozila. Brezemisijsko gospodarsko vozilo ima 18-palčna jeklena platišča in srebrne kolesne pokrove (pnevmatike širine 235 mm spredaj in 255 mm zadaj). V paleti lakov je za ID. Buzz Cargo serijsko na voljo candy bela barva.

Voznikov in sovoznikov prostor: ID. Buzz Cargo1 ima spredaj serijsko tri sedežna mesta – ob voznikovem sedežu, ki je nastavljiv po višini, je vgrajena dvosedežna klop. Po želji je namesto te mogoče naročiti enojni sedež. Notranje površine sedežev so oblečene v temno, neobčutljivo tkanino. Na zunanjih delih in na hrbtni strani sedežev je umetno usnje, ki je prav tako robustno in temne barve. V vozniški kabini se poleg tega z odlično vzdržljivostjo ponaša tudi talna obloga.

Infotainment: ID. Buzz Cargo1 je tako kot ID. Buzz Pro1 opremljen z infotainment sistemom Ready 2 Discover (10-palčni zaslon) in – pri nemški deželni opremi – z digitalnim radiom DAB+. Večfunkcijska kamera izpopol­njuje delovanje sistema Front Assist, medtem ko 12-voltna električna vtičnica, dva USB-vmesnika tipa C in še dve polnilni USB-vtičnici tipa C omogočajo napajanje pametnih telefonov, tablic in prenosnih računalnikov. Opcijsko sta poleg tega na voljo predal za pametni telefon s funkcijo induk­cijskega polnjenja in vmesnik za mobilni telefon.

Tovorni prostor: ID. Buzz Cargo1 ima za sedeži serijsko vgrajeno fiksno predelno steno, ki ločuje vozniško kabino od tovornega prostora. Slednji meri 3,9 m3 in je dovolj velik za dve euro paleti, ki ju je mogoče namestiti tudi prečno med kolesnima ohišjema. Največja dolžina tovornega prostora na dnu znaša 2,20 m, največja širina 1,73 m, največja nosilnost kombija pa 650 kg. Tovor je mogoče fiksirati s šestimi pritrdilnimi obročki v stabilnem dnu, opcijsko pa tudi s pritrdilnimi vodili v stranicah. Vozilo je serijsko opremljeno s 5-milimetrskim brezovim furnirjem, na katerem je nalepljena 15,5-milimetrska gumijasta talna obloga (satasto strukturirani polipropilen).

Dodatna oprema modela ID. Buzz Cargo1

Posamezni elementi in paketi opreme: Kupci, ki bodo svoje vozilo uporabljali v komercialne namene, imajo drugačne potrebe in pričakovanja kot vozniki, ki avto uporabljajo le v svojem prostem času. Pri znamki Volkswagen Gospodarska vozila so zato za ID. Buzz Cargo1 med drugim pripravili tri posebne pakete opreme, imenovane Enostaven nadzor, Popoln pregled
in Asistence. Poleg tega so na voljo še posamične opcije, s katerimi je dostavnik mogoče prilagoditi specifičnim namenom uporabe.

Enostaven nadzor: Ta paket vključuje sistem Keyless Advanced (avtomatski sistem odklepanja in zaklepanja), alarmno napravo za vozniško kabino in osvetljene vdolbine pod vratnimi kljukami. Poleg tega je na voljo še paket Enostaven nadzor Plus, pri katerem je vozilo dodatno opremljeno z električ­nim odpiranjem in zapiranjem zadnjih dvižnih vrat ter funkcijama Easy Open in Easy Close (odpiranje in zapiranje z gibom z nogo).

Asistence: V osnovni različici tega paketa so združeni sistem Travel Assist (asistirano vzdolžno in prečno vodenje), vključno s sistemoma Lane Assist (asistenca za ohranjanje smeri) in Emergency Assist (asistenca za zaustavitev v sili), sistem za avtomatsko uravnavanje razdalje ACC Stop & Go z omejeval­nikom hitrosti ter večfunkcijski volan, ki je v tem primeru oblečen v vegan­sko umetno usnje. Alternativno je mogoče izbrati paket Asistence Plus, ki dodatno obsega še kamero za vzvratno vožnjo Rear View, električno poklop­ni zunanji ogledali z zasukom sovoznikovega ogledala navzdol proti tlom, asistenco za menjavo voznega pasu Side Assist in osvetlitev okolice s projiciranjem logotipa. Poleg tega sta ob naročilu tega paketa zunanji ogledali zasnovani v visokosijajni črni barvi, vratne kljuke pa so lakirane
v barvi vozila, kar poudarja elegantne poteze zunanjosti.

Popoln pregled: Optimalno vzvratno preglednost zagotavlja paket
Popoln pregled. Sestavljajo ga kamera za vzvratno vožnjo Rear View, poklopni in električno nastavljivi zunanji ogledali (ohišje v visokosijajni črni barvi) z zasukom sovoznikovega ogledala navzdol proti tlom in asistenca za menjavo voznega pasu Side Assist. ID. Buzz Cargo1 s tem paketom je poleg tega mogoče prepoznati po osvetlitvi okolice s projiciranjem logotipa in po vratnih kljukah, lakiranih v barvi vozila.

Posamezni elementi (izbor): S klasičnimi posamičnimi opcijami je ID. Buzz Cargo mogoče prilagoditi specifičnim namenom uporabe. Tako so za tovorni prostor na voljo univerzalna tla s pritrdilnimi vodili v vzdolžni smeri, dodatna pritrdilna vodila za stranice, predelna stena, predelna stena z oknom in pre­delna stena z odprtino za prevoz daljših predmetov v predelu tal. Ponudba poleg tega vključuje mobilno sredinsko konzolo ID. Buzz Box Cargo, vlečno napravo (z električnim odklepanjem vlečne kljuke) in 230-voltno električno vtičnico v oblogi sovoznikovega sedeža.

A seznam individualnih opcij je še dolg, saj vključuje tudi alarmno napravo za vozniško kabino, matrične LED-žaromete IQ.LIGHT, avtomatsko uravnavanje dolgih luči Light Assist, pomoč pri izogibanju oviram, asistenco za zavijanje levo, prepoznavanje prometnih znakov, sistem Park Assist Plus s pomnilni­ško funkcijo (avtomatizirano parkiranje), osvetlitev pod zadnjimi dvižnimi vrati, 19- in 20-palčna aluminijasta platišča, navigacijski sistem Discover Pro, vmesnik App-Connect s funkcijo App-Connect Wireless in naslone za roke za izvedbo z dvema enojnima sedežema.

Enajst različnih barv: Za ID. Buzz Cargo1 je serijsko na voljo candy bela barva laka. Ponudba dodatne opreme vključuje še šest drugih barvnih opcij: pet kovinskih lakov (mono srebrna, limonino rumena, zvezdno modra, energično oranžna in lovorjevo zelena) in en biserni lak (globoko črna). Pozneje bo
ID. Buzz Cargo1 mogoče naročiti tudi z enim od štirih dvobarvnih lakiranj. Pri teh je zgodnji del, vključno s streho in sprednjim pokrovom v obliki črke V, lakiran v candy beli barvi. Za spodnje površine je mogoče izbrati enega od štirih kovinskih tonov: limonino rumeno, zvezdno modro, energično oranžno ali lovorjevo zeleno.