11.11.2021 ob 20:33
Deli članek
Slovenci smo najbolje oskrbljeni z jajci

Ljubljana- Prebivalec Slovenije je v letu 2020 porabil za prehrano povprečno 129 kg sadja, 119 kg zelenjave, 116 kg žit, 88 kg mesa, 64 kg krompirja, 10 kg jajc in 1 kg medu.
Stopnje samooskrbe so bile v letu 2020 višje kakor v 2019 pri rastlinskih in skoraj vseh živalskih bilancah: stopnja samooskrbe s sadjem (36-odstotna) je bila višja za 6 odstotnih točk, z zelenjavo (48-odstotna) za 5 odstotnih točk, s krompirjem (60-odstotna) in z žiti (88-odstotna) za 13 odstotnih točk vsaka, z medom (67-odstotna) za 23 odstotnih točk in z mesom (84-odstotna) za 3 odstotne točke; stopnja samooskrbe z jajci (95-odstotna) pa je bila enaka kot v 2019. To so sporočili iz SURS. (konec)