08.04.2021 ob 07:56
Deli članek
Vaje so enostavne in primerne za vsakogar

Ljubljana (MOREL)- »Zgradimo pravičen in zdrav svet« je geslo pod katerim poteka letošnji Svetovni dan zdravja. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravja (NIJZ) so sporočili: "Letošnji Svetovni dan zdravja je posvečen trenutno najbolj aktualni javnozdravstveni temi – kako naš svet po covid krizi vrniti v sprejemljive tirnice življenja na način, da bo bolj pravičen za vse ter da bomo vsi uživali več zdravja in blaginje. Epidemija COVID-19 je še posebej razgalila številne neenakosti v zdravju, ki smo jim priča tako v lokalnih okoljih kakor med številnimi državami po svetu." Temi neenakosti bo treba posvetili več pozornosti, saj je še posebej izpostavljena zaradi covid-19 bolezni in ukrepov za njeno zajezitev.

Kot posamezniki in kot družba se moramo odzvati povabilu k sodelovanju v globalni kampanji za izgradnjo pravičnejšega in bolj zdravega sveta, saj gre za naš svet.

V Društvu Šola zdravja se pridružujejo iskanju boljših rešitev za delovanje naše družbe. Njihova osnovna dejavnost je jutranja telovadba “1000 gibov”. Tako ohranjajo in izboljšujejo zdravje prebivalcev. Skrbijo za spodbujanje rednega gibanja in telesne vadbe, ohranjajo zdravje za dolgo samostojno življenje, povečujejo delež gibalno aktivnega prebivalstva, vračajo voljo do življenja osamljenim in starejšim osebam, krepijo psihofizično kondicijo starejših, preprečujejo potek kroničnih bolezni ter prispevajo k zmanjšanju tveganja za razvoj depresivnih in anksioznih motenj. Cilj in namen društva je, da z organizirano jutranjo vadbo na prostem pokrijejo območje celotne Slovenije in sicer tako, da bodo navzoči v vseh 212 občinah. Trenutno so prisotni v 86 občinah, imajo 230 skupin in čez 4700 registriranih članov.

Bistvo vsega je, da telovadijo na javno dostopnih zunanjih površinah, ne potrebujejo nobenih pripomočkov, niti drage športne opreme in  letna članarina za delovanje društva pa znaša 20€.

Vaje po metodi »1000 gibov« so enostavne in primerne za vsakogar. Gre za sklepne vaje, ki jih je sestavil zdravnik, nevrolog Nikolay Grishin in jih poimenoval »1000 gibov«. Vse vaje se izvajajo stoje, v večini skupin med 7.30 in 8. uro zjutraj.  V 30 minutah se razgibajo vsi sklepi telesa in vse mišične skupine. Začne se pri dlaneh, konča pa pri podplatih. S tem se ohranjajo funkcionalne sposobnosti in se doseže boljša gibljivost, okretnost telesa ter ravnovesje. Pri vsakem gibu se nadzoruje tudi pravilno dihanje. Vsak dela po lastnih sposobnostih in zmožnostih. Vaje po metodi "1000 gibov" sicer lahko izvajate tudi sami doma, a je skupinska vadba v naravi veliko bolj zabavna in sproščujoča. To je zapisala Neda Galijaš. (konec)