14.06.2021 ob 22:48
Deli članek

Hannover (MOREL)– Volkswagen Gospodarska vozila je v okviru svetovne premiere predstavil povsem novo generacijo Multivana. Enoprostorec je z novim konceptom naredil velikanski preskok: v ponudi pogonov je prvič tudi priključni hibrid. Vozilo je poleg tega opremljeno z novo evolucijsko stopnjo poveza­nih asistenčnih, upravljalnih in infotainment sistemov. Novi Multivan je z novo zasnovo notranjosti še bolj vsestranski, kot ga poznamo. Njegov kultni dizajn je doživel evolucijski razvoj – glavni oblikovalec Albert Kirzinger: "Novi Multivan nezgrešljivo nosi oblikovalske gene najbolj znanega kombija na svetu."

Volkswagen Gospodarska vozila  je s svetovno premiero novega Multivana naznanil začetek novega obdobja tako za znamko kot za mobilnost. To, kar je včasih ponujal Bulli, bo v prihodnje razdeljeno na tri stebre, tri model­ske serije: Multivan, Transporter 6.1 in ID.BUZZ, ki bo na trg prišel leta 2022. Serija T6.1 ostaja specialist za komercialno uporabo in osnova za legendarni avtodom California. 100-odstotno električna modela, trendovski enoprostorec ID.BUZZ in urbani transporter ID. BUZZ Cargo, bosta navdušila nove segmente kupcev. Novi Multivan, ki je lahko opremljen z do sedmimi sedeži, pa bo še bolj kot do zdaj imel ključno vlogo prilagodljivega, vsestransko uporabnega kombija.

Multivan cilja na družine in športno aktivne uporabnike. S svojim novo razvitim sistemom sedežnega in tovornega prostora ga je mogoče prilagoditi za naj­različnejše namene uporabe. Poleg tega se enoprostorec s salonsko zasnovo notranjosti ponuja tudi kot visokokakovosten kombi za prevoz potnikov. To velja še toliko bolj, ker se tudi nova generacija vzporedno z osnovnim modelom predstavlja v podaljšani različici, ki ima še več tovornega prostora (do 4.053 litrov prtljažne prostornine). Odslej bodo za zadnji del vozila na voljo le še enojni sedeži, ki se jih da zlahka premikati in izgraditi, tako da lahko zdaj na primer draga gorska kolesa prevažate v notranjosti vozila. Suverena ostaja tudi maksimalna notranja višina oz. se je ta v kombinaciji z novo panoramsko streho celo še povečala.

Multivan s povsem novo razvito instrumentno ploščo z integriranimi zasloni premošča vrzel med analognim in digitalnim svetom. Vozilo je serijsko opremljeno z Digital Cockpitom (digitalnimi instrumenti) in infotainment sistemom "Ready 2 Discover". Preko krmilnika OCU (Online Control Unit) sistem iz vozila omogoča dostop do najrazličnejših spletnih storitev in funkcij. Lastniki Multivana lahko tudi naknadno kot storitev na zahtevo aktivirajo navigacijsko funkcijo sistema "Ready 2 Discover".

Novost za modelsko serijo Multivan je priključnohibridni pogon. Ta najsodob­nejši pogon z močjo 160 kW (218 KM) je v režimu brezemisijske vožnje sposoben zelo velikega dosega, obenem pa se ponaša z nizko skupno porabo. Multivan s priključnohibridnim pogonom nosi dodatno oznako eHybrid. Poleg njega bosta za Multivan s pogonom spredaj v ponudbi še dva turbobencinska motorja, ki razvijeta moč 100 kW (136 KM) in 150 kW (204 KM). Leta 2022 se jima bo pridružil še turbodizelski motor (TDI) z močjo 110 kW (150 KM). Za vse izvedbe je serijski avtomatski menjalnik z dvojno sklopko (DSG).

Močno se je povečala ponudba asistenčnih sistemov. V serijski obseg vozila so vključeni: Car2X (sistem opozarjanja na lokalne nevarnosti), Front Assist z mestno funkcijo zaviranja v sili (sistem za nadzor prometa), asistenca za ohranjanje smeri Lane Assist, pomoč pri izogibanju oviram z novo asistenco za zavijanje levo, prepoznavanje prometnih znakov in tempomat. Od inovativnih novih sistemov velja omeniti IQ.DRIVE Travel Assist, ki omogoča delno avto­matizirano vožnjo pri hitrosti od 0 do 210 km/h. Še ena novost za Multivana so opcijski matrični LED-žarometi IQ.LIGHT, ki so alternativa serijskim LED- žarometom in omogočajo interaktivno krmiljenje luči. Najnaprednejši Multivan vseh časov tako z najsodobnejšo opremo prenaša avtomobilski življenjski slog v nove čase.

Volkswagen Gospodarska vozila: Transportiramo uspeh, svobodo in prihodnost:

Volkswagen Gospodarska vozila (VW GV) kot vodilni proizvajalec lahkih gos­po­dar­skih vozil na povsem nov in trajnosten način oblikuje promet blaga, oseb in storitev. Naša vozila prevažajo gradbene delavce, družine in pustolovce, žemljice, pakete ali jadralne deske. Vsak dan nešteto ljudem širom po svetu pomagajo dobro opravljati delo, služijo kot mobilne delavnice ter dostavljajo reševalce in policiste do vseh, ki potrebujejo njihovo pomoč.

V tovarnah v mestih Hannover (D), Poznanj (PL), Września (PL) in Pacheco (ARG) je zaposlenih okrog 24.000 ljudi, ki proizvajajo serije Transporter, Caddy, Crafter in Amarok, leta 2022 pa bodo začeli izdelovati tudi ID. BUZZ – popolnoma električno različico našega legendarnega Bullija. VW GV je poleg tega v kon­cernu vodilna znamka za avtonomno vožnjo ter mobilnostne rešitve, kot sta 'mobilnost kot storitev' (Mobility-as-a-Service) in 'prevoz kot storitev' (Transport-as-a-Service) – področja, na katerih ustvarjamo prihodnost mobilnosti.

Znamka na ta način zagotavlja ustrezne transportne rešitve za družbo jutrišnjega dne z vsemi njenimi zahtevami za čisto, inteligentno in trajnostno mobilnost. Volkswagen Gospodarska vozila za to jamči s svojim sloganom: Transportiramo uspeh, svobodo in prihodnost. (konec)