26.11.2021 ob 15:26
Deli članek
 ''Krepitev multilateralizma za skupno rast''

Ursula von der Leyen

Bruselj (MOREL)- Evropa in Azija s 13. azijsko-evropskim vrhom (ASEM), ki poteka 25. in 26. novembra, potrjujeta partnerstvo in prizadevanja za močnejše okrevanje po pandemiji COVID-19. Vrh se odvija v virtualni obliki iz Phnom Penha v Kambodži.

Na vrhu z naslovom ''Krepitev multilateralizma za skupno rast'' so se zbrali voditelji držav ali vlad 30 evropskih držav in 20 azijskih partnerjev, predstavniki Evropske unije in generalni sekretar Združenja držav jugovzhodne Azije (ASEAN).

Evropsko unijo sta na vrhu zastopala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Voditelji so razpravljali o svetovnih izzivih in trajnostnem socialno-ekonomskem okrevanju po pandemiji COVID-19, da bi se dogovorili o načinih za zagotovitev zelenega okrevanja ter okrepili sodelovanje na področju zunanje in varnostne politike.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v otvoritvenem govoru dejala: »Azijsko-evropsko srečanje je že več kot 25 let najcelovitejši forum za partnerstvo med Azijo in Evropo. To nam je pomagalo pri reševanju velikih izzivov. Za okrevanje po pandemiji bo to partnerstvo v prihodnjih letih še pomembnejše. Skupaj moramo zgraditi bolj trajnosten in pravičen svet ter okrepiti multilateralizem. Zaradi tesne povezanosti Azije in Evrope, imamo v svetu velik vpliv.« To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)