16.06.2021 ob 16:30
Deli članek
14,7 milijarde evrov za bolj zdravo, zeleno in digitalno Evropo

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija je sprejela glavni delovni program v okviru Obzorja Evropa za obdobje 2021-2022, v katerem so opisani cilji in posebna tematska področja, ki jim bo namenjeno skupno 14,7 milijarde evrov finančnih sredstev. Te naložbe bodo pomagale pospešiti zeleni in digitalni prehod ter pripomogle k trajnostnemu okrevanju po pandemiji COVID-19 in odpornosti EU proti prihodnjim krizam.

»Delovni program v okviru Obzorja Evropa bo podpiral raziskovalce in raziskovalke pri zagotavljanju odličnih, visokokakovostnih raziskav in inovacij v korist nas vseh. Zajemal bo celotni cikel raziskav in inovacij, od laboratorija do trga, in tesneje povezal raziskovalce ter inovatorje z vsega sveta, da bodo reševali izzive našega časa,« je izpostavila Margrethe Vestager, izvršna podpredsednica za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo. 

Program bo s štipendijami, usposabljanji in izmenjavami podprl evropske raziskovalce ter gradil bolj povezan in učinkovit evropski inovacijski ekosistem in vrhunsko raziskovalno infrastrukturo. Prav tako bo spodbujal sodelovanje po vsej Evropi in svetu ter hkrati krepil evropski raziskovalni prostor. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)