28.06.2021 ob 20:59
Deli članek
Ali se je posladkala z zagrebškimi kremšnitami, pa niso sporočili

Zagreb (MOREL)- Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch je danes obiskala Slovence v Zagrebu, ki se srečujejo v Društvu Slovenski dom Zagreb. Ob tej priložnosti se je udeležila odkritja kipa Bojanu Stupici v Hrvaškem narodnem gledališču, kjer je zbrane tudi nagovorila. Slovesnosti se je udeležila tudi hrvaška ministrica za kulturo in medije Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica Jaklitsch se je v dopoldanskem delu srečala s predsednikom društva Slovenski dom Zagreb Darkom Šoncem ter člani upravnega odbora društva. V pogovoru, ki je potekal v prijetnem vzdušju, so spregovorili o lanskoletnem potresu, ki je poškodoval tudi društvene prostore, tako da je bila potrebna njihova sanacija. Velika želja društva je tudi, da bi prostori društva postali njihovi. Slovenski dom v Zagrebu namreč domuje v centru mesta, kar omogoča njihovo večjo prepoznavnost, pa tudi dostopnost. Tako kot drugod je bilo tudi tu v času pandemije srečevanje članov omejeno. Kljub temu jim je uspelo izdati več številk njihovega glasila Novi odmevi, ki prinaša novice o njihovem delu, pomembnih Slovencih na Hrvaškem ter druge zanimive vsebine, česar so bili zelo veseli. Ministrica je člane spodbudila tudi k iskanju načinov, s katerimi bi bolj uspešno pritegnili v društveno življenje tudi mlade. Ob zaključku srečanja se je ministrica Jaklitsch zahvalila vsem prisotnim in pohvalila delo slovenske skupnosti v Zagrebu.

V nadaljevanju obiska se je ministrica udeležila odprtja doprsnega kipa Bojana Stupice (1910-1970) v Hrvaškem narodnem gledališču. Kip je delo akademske kiparke Judite Šercar. Bojan Stupica, slovenski režiser, igralec, profesor, je med letoma 1955 in 1957 je zelo uspešno delal v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu ter ga bistveno zaznamoval in sooblikoval. Ministrica Jaklitsch je v svojem nagovoru med drugim izpostavila, da je »poklon ene najpomembnejših institucij hrvaške kulture slovenskemu režiserju obenem potrditev, da se hrvaška kulturna javnost zaveda doprinosa, ki so ga v družbeno in duhovno zakladnico hrvaškega naroda prispevali Slovenci.« Bojan Stupica je bil sicer v času svojega bivanja v Zagrebu tudi član Slovenskega doma. To so sporočili iz njenega urada. (konec)