19.08.2021 ob 18:33
Deli članek
Amerika se je prezgodaj umaknila

 

Kabul (MOREL/FoNet)- "Joe Biden bi lahko z zavlačevanjem  umika ameriških sil iz Afganistana za samo mesec dni lahko pomembno spremenil izhod nadaljevanja mirovnih pogajanj z talibanskim vodstvom," je povedala afganistanska političarka in borka za človekove pravice Favzija Kufi. 

Afganistan je žrtev napak, je poudarila in ocenila, da bi lahko Biden preložil umik in počakal na politično rešitev. Nepričakovan odhod ameriških sil pa je nepotrebno postavil v nevarnost mnogo več življenj ljudi.

Kufi, ki je bila poslanka in prva ženska podpredsednica afganistanskega parlamenta, je ocenila, da bi se morali dogovoriti, da bi Američani ohranili svoje politične vzvode, s katerimi bi pritiskali na talibane. Ukinitev sankcij Združenih narodov na  potovanja talibanskim predstavnikom je samo okrepilo njihov položaj, saj so lahko neovirano potovali na Kitajsko, v Rusijo, Iran in Turčijo. 

Kufi je izjavila, da ne želi pobegniti v tujino, kljub veliki nevarnosti, ki ji kot ženski grozi. Priznala pa je, da se zelo boji za prihodnost afganistnaskih žensk in deklet, saj se te danes počutijo zapuščeno in izdano, ker svetovni voditelji niso bili iskreni v svojih izjavah. 

"Ženske so odporne in še vedno so lahko gonilna sila sprememb v Afganistanu, " je izjavila in spomnila, da je bilo v sredo v Kabulu na demonstracijah samo šest ali sedem žensk, vendar pa je že njihova malo številčna navzočnost pokazala, da bodo ženske tudi dvignile svoj glas. (konec)