09.10.2021 ob 22:19
Deli članek
Avstrijski premier Kurz odstopil

Dunaj (MOREL/FoNet)- Avstrijski kancler Sebastian Kurz je zvečer sporočil, da odstopa s kanclerskega položaja, ker je osumljen sodelovanja v korupcijskem škandalu, ko naj bi uporabljal državni denar za plačevanje oglasov v medijih, ki so ga prikazovali v  pozitivni luči njega in njegovo stranko. V televizijski izjavi je Kurz dejal:"Moja država je zame pomembnejša, kot sem sam,"  Dodal je, da za  naj bi ga na kanclerskem položaju n nasledil strankarski kolega, zunanji minister Alexander Schallenberg.

Kriza avstrijske vlade je izbruhnila v sredo, ko je policija preiskala kanclerjev kabinet, finančno ministrstvo in prostore ljudske stranke (ÖVP) zaradi suma, da naj bi ozek krog okoli Kurza uporabil proračunski denar in vpliv, da so njegovega predhodnika na čelu stranke Reinholda Mitterlehnerja predstavljali v slabi luči in tako Kurzu tlakovali pot na čelo ÖVP. Avstrijsko državno tožilstvo za gospodarski kriminal in korupcijo je sprožilo preiskavo proti njemu in še  nekaterim vidnim članom njegove stranke, poleg tega pa jih še bremenil, da so leta 2017 poneverili denar davčnih obveznikov, ki so ga uporabili za medijske kampanije.

Kurz pa se ne umika povsem iz politike, saj je napovedal, da se bo vrnil v parlament kot poslanec, kot predsednik strane in kot predsednik poslanskega kluba. Poleg tega je zavrnil vse obtožbe. 

Njegovi koalicijski partnerji Zeleni so poudarili, da  želijo sodelovati še naprej v vladi z ÖVP, vendar pa mora Kurz odstopiti in ga zamenjati neomadeževana oseba. O nezaupnici vlado naj bi glasovali v avstrijskem parlamentu v torek na posebni seji, kar so  zahtevali Zeleni. (konec)

.