17.06.2022 ob 19:09
Deli članek
Begunci iz Ukrajine v uniji so dobrodošli, ostali pa ...

Josep_Borrell

Bruselj (MOREL)- Pred letošnjim svetovnim dnevom beguncev, ki ga obeležujemo 20. junija, sta Komisija in visoki predstavnik Josep Borrell v skupni izjavi poudarila: »Stojimo ob strani vsem ljudem po svetu, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove. Glede na najhitreje rastočo begunsko krizo na svetu je EU sprejela odločne ukrepe za zagotovitev zaščite oseb, ki bežijo pred rusko vojno proti Ukrajini, ter za zagotavljanje humanitarne pomoči Ukrajini in njenim sosedam. Še lani je bilo nepredstavljivo, da bi 14 milijonov ljudi moralo zaradi ruske agresije zapustiti svoje domove v eni od držav na pragu Evropske unije.«

Države članice EU so podprle in sprejele več kot 6 milijonov ljudi, ki so pobegnili v sosednje države, predvsem na Poljsko, v Romunijo, Madžarsko in Slovaško, pa tudi v Moldavijo.

EU je na podlagi direktive o začasni zaščiti skoraj 3,4 milijona osebam podelila status začasne zaščite, kar jim omogoča dostop do trga dela EU, ustreznih stanovanj, socialne pomoči, zdravstvene oskrbe in izobraževanja. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)