24.02.2022 ob 21:20
Deli članek
Biden napovedal nove, še ostrejše sankcije proti Rusiji

Joe Biden

Washington (MOREL/FoNet) - Ameriški predsednik Joseph Biden je danes napovedal nov krog sankcij proti Rusiji po njeni vojaški operaciji v Ukrajini in obtožil ruskega predsednika Vladimirja Putina, da je izbral vojno in da bo njegova država nosila posledice njegovih dejanj, je sporočila Associated Press.

Po besedah ​​ameriškega predsednika so sankcije usmerjene proti ruskim bankam, poslovnežem in visokotehnološkemu sektorju. ZDA in njihovi zavezniki bodo blokirali premoženje štirih večjih ruskih bank, uvedli nadzor izvoza in sankcionirali oligarhe. Biden je doslej opustil uvedbo nekaterih najstrožjih sankcij, vključno z izključitvijo Rusije iz plačilnega sistema SWIFT, ki omogoča prenos denarja iz banke v banko po vsem svetu ali iz ruskega energetskega sektorja.

Ameriški predsednik Joe Biden je nocoj dejal, da ruske sankcije zaradi akcije v Ukrajini ne bodo vplivale na svetovni trg nafte in plina. Biden je nocoj v Beli hiši predstavil sveženj sankcij proti Rusiji, ki vključuje omejitve izvoza v Rusijo ter sankcije proti ruskim bankam in podjetjem pod državnim nadzorom. Izrazil je tudi prepričanje, da ameriške naftne in plinske družbe geopolitičnih razmer ne bodo izkoristile za dvig cen in svojih dobičkov.  (konec)