30.08.2021 ob 19:13
Deli članek
Blagovna menjava s Španijo je bila lani ena milijarda evrov

Madrid (MOREL)- Minister za zunanje zadeve Anže Logar je na povabilo španskega ministra za zunanje zadeve, EU in sodelovanje Joséja Manuela Albaresa Buena danes na obisku v Španiji. Srečal se je z odboroma za zunanje in evropske zadeve španskega kongresa poslancev. Slovenija in Španija bilateralne odnose poglabljata, se usklajujeta in vzdržujeta reden dialog s ciljem močnejše, na izzive odpornejše Unije, ki deluje usklajeno in govori z enim glasom.

Minister Logar je na srečanju z ministrom Albaresom izmenjal stališča o aktualnih evropskih in globalnih temah, s poudarkom na prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, povezovanju sredozemskih držav v okviru načrtovane, za Slovenijo pomembne širitve MED-7, upravljanju z migracijami, soočanju s posledicami pandemije, podnebnih spremembah ter gospodarskemu okrevanju. Ministra sta izmenjala poglede glede aktualnega položaja v Afganistanu ter varnostne situacije v širši regiji. Slovenija in Španija delita podobne poglede pri preprečevanju ilegalnih migracij, še posebej v Sredozemlju in na  Zahodno Balkanski poti. Skupaj delimo zaskrbljenost, kako se bo varnostno spremenjen položaj v Afganistanu odrazil na področju ilegalnih migracij.

Ministra sta se strinjala, da sta pri vseh aktualnih, pa tudi bodočih izzivih ključna konstruktivno sodelovanje in poenoten, usklajen nastop vseh držav članic Unije, ki se med seboj slišimo, si pomagamo ter se podpiramo. Takšna EU bo tudi v prihodnje močnejša, bolj enotna in odporna na nove globalne izzive. Slednje je tudi vodilo slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Ministra sta poudarila, da je bil tokratni obisk dobrodošla priložnost za izmenjavo mnenj, dobrih praks in vizij za skupno, boljšo prihodnost. Minister dr. Logar je posebej izpostavil pomen nadaljevanja širitvenega procesa in povezovanja Evropske unije z regijo Zahodnega Balkana, v ta namen bo Slovenija 6. oktobra 2021 organizirala poseben vrh. Minister  Logar je v pogovoru izrazil pričakovanje in posebno zadovoljstvo nad potrjeno udeležbo ministra Albaresa na bližnjem 16. Blejskem strateškem forumu, ki bo – upoštevaje vse predhodne – letos gostil najvišjo raven udeležbe iz Španije doslej.

Gospodarsko sodelovanje med državama je zelo dobro. Blagovna menjava je v lanskem letu znašala  milijardo eur. Ministra sta pozdravila vzpostavitev neposredne letalske povezave med Ljubljano in Madridom, kar predstavlja še dodatno priložnost za krepitev turizma. To so sporočili iz  zunanjega ministrstva. (konec)