28.03.2022 ob 23:26
Deli članek
Čečenski voditelj Ramzan Kadirov v Maripulju

Maripulj

Maripulj (MOREL/FoNet) - Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je danes nenapovedano obiskal Mariupol, da bi, kot je dejal, iz prve roke izvedel o uspehu in potrebah čečenskih enot, ki delujejo z ruskimi silami v tem ukrajinskem pristaniškem mestu. Kadirov je na spletnem kanalu Telegram sporočil, da je v tem trenutku velik del mesta pod nadzorom ruskih oboroženih sil in da so ruski vojaki opravili veliko delo pri osvoboditvi mesta, pri čemer so uničili znaten del sovražnikove človeške sile in oklepnih vozil. 

Med obiskom v Mariupolu se je, kot je dodal Kadirov, srečal s poveljnikom 8. gardijske združene brigade generalpolkovnikom oboroženih sil Ruske federacije Andrejem Mordvičevom in se seznanil s podrobnim akcijskim načrtom. Kadirov je vojakom dostavil humanitarno pomoč in okoli 900 kompletov vojaške opreme ter napovedal skorajšnjo dobavo medicinske in vojaško-tehnične opreme.

Na kanalu Telegram je objavil tudi posnetek srečanja s čečenskimi vojaki. Agencija France-Presse (AFP) je danes ob sklicevanju na poročanje ruskih medijev sporočila, da je čečenski voditelj Ramzan Kadirov, ki je tesen prijatelj Vladimirja Putina, prispel v Mariupol, da bi dvignil borbeni duh svojih borcev, ki sodelujejo pri napadu na to veliko pristaniško mesto na jugovzhodu Ukrajine.

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je v Mariupolu, da dvigne moralo naših borcev, je po poročanju ruske tiskovne agencije RIA Novosti dejal Ahmed Dudajev, Kadirov tesen sodelavec. Ruska vojska je 24. februarja začela vojaško ofenzivo v Ukrajini in že tedne poskuša zavzeti strateško pomemben Mariupol, ki bi povezal prej priključeni Krim z uporniško regijo Donbas. V začetku tega meseca je Kadirov sporočil, da je v Ukrajini tisoč čečenskih prostovoljcev. (konec)