20.12.2021 ob 09:43
Deli članek
Čile ima novega predsednika države

Gabriel Boric

Santiago (MOREL/FoNet)- Levičarski politik, 35- letni Gabriel Boric,  hrvaškega rodu, je postal najmlajši predsednik Čila, ki je v nedeljo premagal skrajno desnega kandidata  Josea Antonia Kasta. Po več kot 99 odstotkih preštetih glasov je Boric, ki vodi levo koalicijo na čelu s Komunistično partijo, prejel 55,86 odstotka glasov, Cast pa 44,14 odstotka.

V središču Santiaga so privrženci Borica navijali, objemali in mahali z zastavami z Borićevim obrazom, pa tudi z zastavami skupine LGBT, ki so podpirale njegovo socialno vključujočo politiko in načrte za revizijo čilskega tržno usmerjenega gospodarskega modela.

Boric je v zmagovitem govoru napovedal, da bo njegova vlada širila socialne pravice prebivalstva, a da bo to storila fiskalno odgovorno in ob upoštevanju zdravega gospodarstva države, ki je  največja proizvajalka bakra na svetu. Izjavil je, da bo nasprotoval rudarskim projektom, ki "uničujejo" naravo, med katerimi je kontroverzni projekt Domingo, vreden 2,5 milijarde dolarjev, ki vključuje rudarjenje železa, bakra in zlata. Projekt naj bi začeli izvajati nedaleč od naravnih rezervatov, približno 500 kilometrov severno od glavnega mesta Santiago. (konec)