31.10.2021 ob 22:44
Deli članek
Denar je povsod sveta vladar

Rim (MOREL/FoNet)- Britanski premier Boris Johanson je danes, po koncu vrhunskega srečanje G20 v Rimu izjavil, da je temeljni pogoj, da naredijo korak naprej v boju proti klimatskim spremembam, zagotovitev denarja, da bi državam  v razvoju pomagali, da bi prešle na zeleno ekonomijo.

Dodal je, da so na srečanju v Rimu naredili minimalni napredek pri zmanjšanju globalnega ogrevanja in da obstaja realna nevarnost, da ne bodo uresničili cilja, da ne bi  povprečno segrevanje Zemlje do konca stoletja preseglo stopinjo in pol.

Na vprašanje, kaj bi lahko sprožilo ta proces, je odgovoril, da je vedno samo največji problem denar, Dodal je, da je ustavitev delovanja termoelektrarn ključno, da se zmanjšajo emisije ogljikovega dioksida. vendar pa se Skupina G20 ni uspela uskladiti , saj vsi voditelji ne morejo obljubiti, da bi prenehali uporabljati premog. Sedaj bi morale bogate države zagotoviti denarno pomoč državam, ki so resnično odvisne od premoga, da bi lahko prešle na čisto tehnologijo. Dodal je, da je samo 12 držav obljubilo, da bodo do leta 2050 povsem zmanjšalo emisije  ogljikovega dioksida.  Veliki onesnaževalci  Kitajska, Rusija in Saudska Arabija do ta rok prestavile na leto 2060, Indija pa tega datuma še ni določila. Največ ogljikovega dioksida 11,5 milijard ton na leto se emitira na Kitajskem, sledijo ZDA 5,1 milijona, Evropska unija 3,3, Indija 2,6 in Rusija s 1,8 milijarde ton. (konec)