15.06.2021 ob 23:51
Deli članek
Dogovor o velikih civilnih letalih

Bruselj (MOREL)- Izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis in trgovinska predstavnica ZDA Katherine Tai sta dosegla dogovor o velikih civilnih letalih ter na ta način 17 let trajajoč spor spremenila v prihodnost usmerjeno sodelovalno platformo za obravnavo dvostranskih vprašanj in globalnih izzivov.

»Z današnjim dogovorom v zadevi Boeing-Airbus smo naredili velik korak h končanju najdaljšega trgovinskega spora v zgodovini Svetovne trgovinske organizacije. Vesela sem, da je po intenzivnem delu Evropske komisije in administracije ZDA naše čezatlantsko partnerstvo na poti, da doseže potovalno hitrost. To kaže na nov duh sodelovanja med EU in ZDA ter dokazuje, da lahko tudi ostale odprte zadeve rešimo v obojestransko korist. Skupaj lahko dosežemo rezultate za naše državljane in podjetja,« je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Izvršni podpredsednik Dombrovskis je dodal, da imata sedaj obe strani dovolj časa, da poiščeta trajno rešitev v okviru nove delovne skupine za letala, obenem pa bosta privarčevali milijarde evrov pri carinah. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)