01.12.2021 ob 18:43
Deli članek
Dosežen politični dogovor o evropskem aktu o upravljanju podatkov

Margrethe Vestager 

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija izraža zadovoljstvo z doseženim političnim dogovorom med Evropskim parlamentom in državami članicami EU o evropskem aktu o upravljanju podatkov. Akt o upravljanju podatkov, predlagan novembra 2020, bo ustvaril podlago za nov evropski način upravljanja podatkov v skladu s pravili EU, kot so varstvo osebnih podatkov (splošna uredba o varstvu podatkov), varstvo potrošnikov in pravila o konkurenci. S to uredbo bo na voljo in v souporabi več podatkov v EU, med sektorji in državami članicami. 

Izvršna podpredsednica za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo, Margrethe Vestager je povedala: »Ta uredba je prvi gradnik za vzpostavitev trdnega in pravičnega podatkovno vodenega gospodarstva. Gre za uvedbo pravih pogojev za zaupanja vredno souporabo podatkov v skladu z našimi evropskimi vrednotami in temeljnimi pravicami. Ustvarjamo varno okolje, v katerem si lahko sektorji in države članice izmenjujejo podatke v korist družbe in gospodarstva.«

Politični dogovor, ki so ga dosegli Evropski parlament, Svet in Komisija, morata zdaj uradno odobriti Evropski parlament in Svet. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)