15.07.2021 ob 21:43
Deli članek
Države članice še naprej podpirajo napore pri cepljenju po svetu

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija je doslej v okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite poskrbela za razdelitev 3 milijonov odmerkov cepiv proti COVID-19. Cepiva so bila razdeljena državam zunaj EU, pri čemer je Evropska komisija koordinirala dostavo cepiv in zagotovila kritje do 75 % stroškov za prevoz pomoči.

»Države članice še naprej podpirajo napore pri cepljenju po svetu. V okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite je bilo zagotovljenih že 3 milijone odmerkov cepiv. Vsem državam se zahvaljujem za izkazano solidarnost. Cepljenje za vse je ključno pri premagovanju te globalne pandemije,« je dejal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Trenutno EU pomaga pri dostavi cepiv v Albanijo, Butan, Bosno in Hercegovino, Kosovo, Severno Makedonijo, Tajvan, Tunizijo in Ukrajino. Prav tako so države članice doslej v okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite zagotovile tudi druge oblike pomoči, in sicer zaščitne maske, zaščitne obleke, razkužila in medicinske ventilatorje. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)