02.08.2021 ob 17:28
Deli članek
Enakovredna potrdila o COVID-19, ki jih izdajata Vatikan in San Marino

Bruselj (MOREL)-  Evropska komisija je sprejela odločitev, ki zagotavlja, da so potrdila o COVID-19, ki jih izdajata Vatikan in San Marino, enakovredna EU digitalnim COVID potrdilom. To pomeni, da bosta obe državi povezani v tehnični sistem EU, prav tako pa bodo COVID-19 potrdila obeh držav v EU sprejeta pod enakimi pogoji kot EU digitalno COVID potrdilo.

»Zadovoljen sem, da države vzpostavljajo sisteme, ki temeljijo na EU digitalnem COVID potrdilu. Prizadevamo si za priznavanje potrdil, ki so jih izdale tretje države. Toda potrdila morajo biti združljiva z EU okvirjem ter omogočati preverjanje pristnosti, veljavnosti in celovitosti,« je dejal komisar za pravosodje Didier Reynders. 

Imetniki potrdil o COVID-19, ki so izdana v Vatikanu in San Marinu, bodo lahko v EU potrdila uporabljali pod enakimi pogoji, kot imetniki EU digitalnega COVID potrdila. Na drugi strani pa sta Vatikan in San Marino oznanila, da bosta za potovanje na njuno ozemlje sprejela EU digitalno COVID potrdilo.

Evropska komisija se o podobnih rešitvah pogovarja tudi z drugimi tretjimi državami. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)