16.06.2021 ob 00:02
Deli članek
Evropska agencija za zdravila je bila ključni partner pri našem odzivu na pandemijo COVID-19

Bruselj (MOREL)-Svet EU je danes sprejel stališče o predlogu Evropske komisije, da se Evropski agenciji za zdravila (EMA) nameni močnejša vloga pri pripravljenosti na krize in njihovem obvladovanju.

»Evropska agencija za zdravila je bila ključni partner pri našem odzivu na pandemijo COVID-19. Toda kriza je pokazala, da razpoložljivost zdravil in medicinske opreme za zdravljenje bolnikov ne moremo jemati kot nekaj samoumevnega. Okrepljena agencija nam bo omogočila, da se hitro, učinkovito in usklajeno odzovemo na morebitne prihodnje krize. Zadovoljna sem, da je Svet EU tako hitro podprl naš ambiciozen predlog ter da bo enako hitrega napredka deležen naš predlog za okrepitev mandata Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni in tesnejše sodelovanje pri čezmejnih tveganjih za zdravje.

Močne agencije EU so ključne pri našem skupnem odzivu na zdravstvene krize, zato morajo biti polno opremljene, da odigrajo takšno vlogo kot jo pričakujemo in potrebujemo. Zahvaljujem se portugalskemu predsedstvu Sveta EU za opravljeno delo v preteklih šestih mesecih ter se veselim nadaljnjega sodelovanja z Evropskim parlamentom in Svetom EU pri uresničevanju naše vizije za močno evropsko zdravstveno unijo,« je ob tem dejala evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kiriakides. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)