11.10.2021 ob 21:06
Deli članek
Evropska komisija je danes predlagala spremembo proračuna za leto 2021

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija je danes predlagala spremembo proračuna za leto 2021, da bi zagotovila dodatno podporo politikam, ki jih je potrebno okrepiti v luči nedavnih dogajanj in dodatnih potreb. Ta predlagana sprememba proračuna bo pripomogla k pospešitvi cepljenja na globalni ravni. S tem bo zagotovljenih dodatnih 450 milijonov evrov za dosego skupnega zneska v višini 1,3 milijarde evrov, ki je potreben, da se državam z nizkimi in srednjimi dohodki zagotovi dodatnih 200 milijonov odmerkov cepiva proti COVID-19, kar je v svojem govoru o stanju v Uniji naznanila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

V spremembi proračuna so predlagana tudi dodatna sredstva v višini 57,8 milijona evrov za krepitev mehanizma Unije na področju civilne zaščite. Sredstva za odzivanje na izredne razmere je potrebno povečati zaradi pokrivanja stroškov odzivanja na izredne razmere in naravne nesreče to poletje, kot je bilo vračanje EU državljanov iz Afganistana, aktivnosti ob potresu na Haitiju ter boj z gozdnimi požari v Evropi.

Spremembo proračuna morata odobriti Evropski parlament in Svet EU. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)