17.01.2022 ob 14:22
Deli članek
Financarji evroskupine zasedajo

Valdis Dombrovski

Bruselj (MOREL)- Danes se v Bruslju začenja dvodnevno srečanje evroskupine ter zasedanje ministrov in ministric za gospodarske in finančne zadeve držav EU (ECOFIN). Evropsko komisijo bosta na današnjem srečanju evroskupine zastopala izvršni podpredsednik Valdis Dombrovskis in komisar Paolo Gentiloni.

Ministri in ministrice bodo razpravljali o uspešnosti evrskega območja, priporočilih za ekonomsko politiko evrskega območja za leto 2022 in proračunskem okviru ter finančni pomoči in poročilih o nadzoru po izteku programa v okviru pregleda ekonomskega upravljanja. Izmenjali bodo mnenja o solventnosti podjetij ter ukrepih za lažje prestrukturiranje in gospodarsko prilagajanje po pandemiji. Pregledali bodo tudi napredek pri vzpostavljanju bančne unije in stanje ratifikacije evropskega mehanizma za stabilnost. 

Jutrišnjega zasedanja ECOFIN-a se bosta v imenu Komisije udeležila izvršni podpredsednik Valdis Dombrovskis ter komisar Paolo Gentiloni in komisarka Mairead McGuinness. Razprave bodo namenjene predlogu direktive o minimalni obdavčitvi multinacionalnih podjetij, izvajanju mehanizma za okrevanje in odpornost, svežnju ukrepov Komisije v okviru evropskega semestra 2022, vključno z letnim pregledom rasti 2022, poročilu o mehanizmu opozarjanja in priporočilih za ekonomsko politiko evrskega območja. Srečanje bo tudi priložnost za pripravo na naslednje zasedanje finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank G20 februarja 2022. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)