14.10.2021 ob 20:29
Deli članek
Izbral 65 inovativnih zagonskih ter malih in srednjih podjetij, ki bodo prejela 363 milijonov evrov

Bruselj (MOREL)-  Evropski svet za inovacije Evropske komisije je izbral 65 inovativnih zagonskih ter malih in srednjih podjetij, ki bodo prejela 363 milijonov evrov sredstev za prelomne inovacije. Vsako podjetje bo prejelo kombinacijo financiranja v obliki nepovratnih sredstev in kapitalskih naložb v višini do 17 milijonov evrov za razvoj in krepitev prelomnih inovacij na področju zdravstva, digitalnih tehnologij, energije, biotehnologije, vesolja in ostalih področjih.

To je prva skupina podjetij, ki jih bo financiral polno delujoči Pospeševalec Evropskega sveta za inovacije (EIC).

»Pospeševalec Evropskega sveta za inovacije je edinstven instrument Evropske unije za financiranje. Podpira razvoj vrhunskih inovacij, tako da privablja zasebne vlagatelje, in ponuja portfelj storitev, ki podpirajo njihovo razširjanje. Z Evropskim svetom za inovacije želimo Evropo postaviti v sam vrh inovacij in novih tehnologij z vlaganjem v nove rešitve za pereče zdravstvene, okoljske in družbene izzive,« je dejala Marija Gabriel, evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade.

Podjetja so bila izbrana po novem dvostopenjskem procesu, ki je bil uveden v okviru programa Obzorje Evropa. Prijave natančno preučijo zunanji strokovnjaki, razgovori pa nato potekajo pred žirijo izkušenih vlagateljev in podjetnikov.