04.10.2021 ob 17:21
Deli članek
Javno posvetovanje o ukrepih EU proti pravnemu nadlegovanju novinarjev in zagovornikov pravic

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija danes začenja javno posvetovanje o ukrepih EU proti zlorabam pravdnih postopkov zoper novinarje in zagovornike človekovih pravic (SLAPP – strateške tožbe proti sodelovanju javnosti). Javno posvetovanje bo izvedeno pred pobudo o SLAPP, ki naj bi jo Evropska komisija predstavila spomladi naslednje leto.

»Zoper Daphne Caruana Galizio je v času njenega umora potekalo 47 SLAPP tožb. Novinarji in zagovorniki človekovih pravic bi morali biti varuhi naših demokracij, ne pa pravno nadlegovani, ker nadzorujejo tiste, ki so na oblasti. Javno posvetovanje nam bo pomagalo razumeti, kaj moramo storiti za njihovo zaščito,« je dejala podpredsednica za vrednote in preglednost Věra Jourová.

Komisar za pravosodje Didier Reynders je dodal, da SLAPP zlorablja pravne in pravosodne sisteme za cenzuro, ustrahovanje in utišanje novinarjev in zagovornikov pravic. Po njegovih besedah bo pobuda Evropske komisije proti SLAPP naslovila to grožnjo in pomagala zagotoviti pravilno delovanje sistema zavor in ravnovesij v zdravi demokraciji.

Pobuda proti SLAPP je bila napovedana v akcijskem načrtu za evropsko demokracijo, kjer je bilo ugotovljeno, da se SLAPP tožbe v vedno večjem obsegu uporabljajo po številnih državah članicah, kjer sovražna dejanja proti novinarjem naraščajo.

Javno posvetovanje bo potekalo do 10. januarja prihodnje leto.

Pred kratkim je Evropska komisija sprejela priporočilo za okrepitev varnosti novinarjev, prav tako bo nadaljevala z aktivnostmi za zaščito svobode medijev in pluralizma v okviru nove zakonodaje o svobodi medijev, kot je v svojem govoru o stanju v Uniji naznanila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)