22.11.2021 ob 21:27
Deli članek
Javno posvetovanje o pregledu direktive o hipotekarnih kreditih

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija danes začenja javno posvetovanje o pregledu direktive o hipotekarnih kreditih. V okviru javnega posvetovanja želi Evropska komisija pridobiti mnenja deležnikov o izvajanju direktive in morebitnih izboljšavah obstoječega okvira.

Cilj posvetovanja je predvsem ugotoviti, ali so trenutna pravila prilagojena novim izzivom, še zlasti z vidika digitalizacije, potrebe po krepitvi trajnosti in krize COVID-19. Prav tako je namen, da obstoječa pravila še naprej zagotavljajo visoko raven zaščite potrošnikov, izvajanje ciljev enotnega trga in prispevajo k finančni stabilnosti.

»Najem hipotekarnega kredita je zelo pomembna življenjska odločitev, zato želim poskrbeti, da bodo potrošniki ob tej odločitvi ustrezno informirani in zaščiteni. Današnje javno posvetovanje bo ugotovilo, ali obstajajo morebitne ovire pri čezmejnem zagotavljanju hipotekarnih kreditov ter ali so obstoječa pravila primerna ob upoštevanje novega razvoja na področju digitalizacije in trajnostnih financ,« je pojasnila evropska komisarka za finančne storitve, finančno stabilnost in unijo kapitalskih trgov Mairead McGuinness.

Javno posvetovanje poteka do 14. februarja prihodnje leto. Trenutno je na voljo v angleškem jeziku, v roku enega meseca pa bo v vseh uradnih jezikih EU. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)