16.02.2022 ob 19:01
Deli članek
Javno posvetovanje o pregledu direktive o paketnem potovanju

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija je začela javno posvetovanje o pregledu direktive o paketnem potovanju. Posameznike, potrošniške organizacije, trgovce in poslovna združenja vabi, da do 10. maja 2022 oddajo svoja mnenja. Zbrane prispevke bo upoštevala pri oceni izvajanja direktive in pripravi morebitnega predloga za spremembo akta. 

Komisija želi s posvetovanjem zbrati mnenja in predloge o tem, kako bi lahko direktiva še naprej zagotavljala visoko raven varstva potrošnikov za potnike v vseh okoliščinah, tudi v kriznih obdobjih. Pri pregledu direktive bo upoštevala izkušnje od leta 2018, med drugim iz pandemije covid-19, med katero je prihajalo do številnih odpovedi potovanj.

Komisija je maja 2020 sprejela priporočilo, po katerem naj bi potniki v primeru odpovedi potovanj imeli možnost do povračila, dobropis pa naj bi se uporabil le na njihovo željo. Vendar so bili med pandemijo dobropisi potnikom pogosto vsiljeni, povračila pa so prihajala z zamudo. Komisija je leta 2020 začela pravne postopke proti enajstim državam, ki so začasno omejile pravice potnikov. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)