04.08.2021 ob 21:59
Deli članek
Libanonu 5,5 milijona evrov humantirane finančne pomoči

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija bo Libanonu zagotovila 5,5 milijona evrov humantirane finančne pomoči za odzivanje na pandemijo COVIDA-19. Pomoč prihaja v obdobju, ko se Libanon sooča z velikim številom okužb, nizko precepljenostjo in grožnjo zloma nacionalnega zdravstvenega sistema. EU je v letu 2021 Libanonu že zagotovila 50 milijonov evrov humanitarne pomoči.

S finančno podporo se želi omogočiti cepljenje čim večjemu število oseb ter na ta način omejiti povečanje števila okužb. Prav tako bodo naslovljene najbolj nujne zdravstvene potrebe, vključno z duševno in psihosocialno podporo.

«V Libanonu, zaradi krize v povezavi s koronavirusom, pomoč potrebuje 3 milijone ljudi. Virus se hitro širi, dostop do testov pa je zelo omejen, prav tako so enote intenzivne nege preobremenjene. Poleg pandemije se Libanonci in begunci še vedno soočajo s posledicami lanskoletne uničujoče eksplozije v Bejrutu ter trenutno politično in gospodarsko krizo. Kot odziv na razmere je EU zbrala humanitarno pomoč, da bi ublažila trpljenje najbolj prizadetih ljudi v Libanonu ter pomagala državi v boju s pandemijo,» je dejal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Visoki zunanjepolitični predstavnik in podpredsednik Evropske komisije Josep Borrell je dodal, da je lanskoletna tragična eksplozija za vedno spremenila življenja mnogih Libanoncev. Po njegovih besedah mora Libanon oblikovati vlado in poskrbeti za svoje ljudi, pri čemer bo EU vedno stala libanonskemu ljudstvu ob strani, še posebej sedaj, ko se svet bori s pandemijo. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)