15.07.2021 ob 21:01
Deli članek
Med Slovenijo in BiH ni odprtih vprašanj

Ljubljana (MOREL)- Danes so v Ljubljani potekale bilateralne politične konzultacije med Slovenijo ter Bosno in Hercegovino, ki sta jih vodila državni sekretar  Stanislav Raščan ter namestnik ministrice za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine Josip Brkić. Politične konzultacije so bile del rednega dialoga med ministrstvoma za zunanje zadeve. Opravljen je bil pregled dvostranskega sodelovanja na različnih področjih. Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama dobri in prijateljski. Še posebej pozitivno sodelovanje beležimo na gospodarskem področju. Sogovornika sta potrdila, da ni odprtih vprašanj, ki bi posebej bremenila dvostranske odnose. Glede vprašanj o nasledstvu sta se sogovornika strinjala, da je potrebno pospešiti implementacijo Sporazuma o vprašanjih nasledstva. Potrdila sta tudi konstruktivno sodelovanje v okviru multilateralnih organizacij.

Sogovornika sta posebno pozornost namenila evroatlantski perspektivi Bosne in Hercegovine. Državni sekretar  Raščan je izrazil podporo Slovenije na poti enotne ter suverene Bosne in Hercegovine do članstva v Evropski uniji in zvezi Nato ter zagotovil pomoč pri nadaljevanju izvajanja potrebnih reform. Pozdravil je ustanovitev Komisije za sodelovanje z zvezo Nato, ki ji predseduje namestnik ministrice mag. Brkić in poudaril pomembnost nadaljevanja političnega dialoga ter praktičnega sodelovanja med Bosno in Hercegovino ter zvezo Nato.

Del pogovora je bil namenjen tudi ključnim izzivom, s katerimi se trenutno soočata tako EU kot Zahodni Balkan. Sogovornika sta soglašala, da je potrebno z okrevanjem gospodarstva, ki ga je covid-19 izredno prizadel, aktivno prispevati k premostitvi razvojnih razlik v regiji.

Državni sekretar  Raščan je sogovornika seznanil s prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Med njimi je posebej poudaril krepitev zavedanja o geostrateškem pomenu širitve EU v smeri Zahodnega Balkana. V okviru predsedovanja bo Slovenija oktobra gostila tudi vrh EU–Zahodni Balkan. Sogovornika sta soglašala, da bo vrh zelo dobra priložnost za nadaljnjo krepitev in konkretizacijo evropske perspektive držav Zahodnega Balkana.

Namestnik ministrice Brkić se je državnemu sekretarju Raščanu zahvalil za pomoč in politično podporo, ki jo Slovenija nudi Bosni in Hercegovini na poti v EU. Prav tako se je zahvalil za cepiva in ostalo pomoč proti covidu-19, ki jo bo Slovenija donirala Bosni in Hercegovini. To so sporočili iz zunanjega ministrstva. (konec)