28.05.2021 ob 09:24
Deli članek
Na Japonskem se obeta podaljšanje izrednih razmer

 

Tokio (MOREL/FoNet)- Japonska vlada namerava podaljšati izredne razmere še za tri tedne. Te so uvedena zaradi koronavirusa v Tokiu in na drugih območjih, saj je število okuženih še vedno zelo visoko, je danes izjavil gospodarski minister Jasutoši Nišimura. Izredne razmere bi se morale končati 31. maja, vendar naj bi jih podaljšali do 20. junija.

Veliko število na novo okuženih in prepočasno cepljenje sta vplivala na oblikovanje zahteve zdravnikov, uglednih poslovnežev in več sto tisoč prebivalcev, da se Japonska odreče izvedene poletnih olimpijskih iger, ki naj bi se začele v Tokiu 23. julija. 
Vladni predstavniki, organizatorji iger in Mednarodni olimpijski komite (MOK) so že napovedali, da bodo tekmovanja potekala pod zelo strogimi varovalnimi ukrepi proti širjenju  virusa.

Podpredsednik MOK John Coutis je minuli teden izjavil, da bodo igre izvedli, tudi če bodo v Tokiu še vedno razglašene izredne razmere. 

Na Japonskem imajo registriranih skoraj 730.000 primerov okužb z koronavirusom, ki je zahteval že več kot 12.000 življenj. Cepljenega je okoli šest odstotkov japonskega prebivalstva, kaj je najmanj med visoko razvitimi državami. (konec)