19.08.2021 ob 14:49
Deli članek
Nadaljnja pomoč EU Haitiju

Bruselj (MOREL)- Poleg treh milijonov evrov humanitarnih sredstev, ki jih je EU namenila Haitiju za reševanje najnujnejših potreb takoj po tamkajšnjem potresu, zdaj na otok prihajajo ekipa 12 strokovnjakov EU in dva uradnika za zvezo centra EU za odziv na krize (ERCC), ki so bili aktivirani preko mehanizma EU za civilno zaščito.

Vse več držav članic EU se pridružuje operacijam pomoči, ki ponujajo nadaljnjo podporo, kot so skupina za tehnično pomoč in podporo ter zavetišča iz Švedske, en modul za čiščenje vode iz Francije ter ena naprava za čiščenje vode, medicinska oprema in zdravila, 720 ponjav in 500 družinskih kuhinjskih kompletov iz Španije.

Janez Lenarčič, komisar za krizno upravljanje, je dejal: »Katastrofa, ki je prizadela Haiti, zahteva hiter in strukturiran odziv za pomoč najbolj prizadetim ljudem. Poleg sredstev, sproščenih ta teden za takojšnjo pomoč, bo napotitev usposobljenih strokovnjakov EU, medicinska oprema in drugi nujni predmeti Haitiju dodatno olajšali in pomagali posredovati tam, kjer je to najbolj potrebno. Zahvaljujem se državam članicam EU, ki so takoj pomagale prek mehanizma EU za civilno zaščito.«

Za boljši pregled nad območjem potresa je bil aktiviran tudi izredni satelit Copernicus EU.

Koordinacijski center EU za odzivanje v nujnih primerih 24 ur na dan neprestano ocenjuje. to so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)