23.11.2021 ob 19:08
Deli članek
Nadzor uvoza in tujih naložb v EU

evropski komisar za trgovino Valdis Dombrovskis

Bruselj (MOREL)- Danes je Evropska komisija predstavila glavne ugotovitve glede zaščite interesov Evropske unije pri nadzoru izvoza in tujih naložbah v EU. Od začetka veljavnosti nove zakonodaje za preverjanje tujih neposrednih naložb (FDI) je Evropska komisija preverila 400 tujih naložb.

Čeprav je delujoč šele eno leto, je bil mehanizem odlično sprejet, kar pomeni, da bodo interesi EU v prihodnosti bolje zaščiteni. Hkrati so države članice v okviru sistema nadzora EU preverile več kot 30 tisoč zahtevkov za izvoz blaga, ki bi lahko bilo uporabljeno za vojaške namene. Pri tem so bili blokirani 603 zahtevki.

»EU ostaja odprta za trgovino in tuje naložbe, saj gre za steber, ki ustvarja delovna mesta in gospodarsko rast. Toda naša odprtost ni brezpogojna in mora biti uravnotežena z orodji za zagotavljanje naše varnosti in javnega reda. Preverjanje tujih naložb in nadzor izvoza blaga, ki ga je mogoče uporabiti na več načinov, prispevata k zagotavljanju varnosti EU ter hkrati varujeta človekove pravice. Sta bistvena elementa naše odprte, trajnostne in trdne trgovinske politike,« je dejal izvršni podpredsednik in evropski komisar za trgovino Valdis Dombrovskis. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)