05.12.2021 ob 18:06
Deli članek
Nemška vlada tudi uradno dobiva končni obris

Christian Lindner, vodja liberalnih demokratov (FDP), naj bi postal naslednji nemški finančni minister

Berlin (MOREL/FoNet) - Nemška  Liberalno  demokratska stranka (FDP) je v nedeljo podprla koalicijsko pogodbo, dogovorjeno z levosredinskimi Socialnimi demokrati (SPD) in stranko Zelenih. Na posebni partijski konferenci v Berlinu je za dogovor glasovalo okoli 92,4 % članov stranke. S sklepom je vršilec dolžnosti podkanclerja in finančnega ministra Olafa Scholza korak bližje prevzemu kanclerskih vajeti od Angele Merkel.

Vodja stranke  FDP Christian Lindner, ki naj bi prevzel funkcijo naslednjega nemškega finančnega ministra, je skušal ublažiti pomisleke bolj konservativnega krila FDP, koalicijski sporazum pa je opisal kot tisto, ki spodbuja sredinsko politiko in  da dogovor "naše države ne potiska v levo, temveč želi državo voditi naprej," je dejal.

Levosredinski SPD, Zeleni in FDP so se pogovarjali o sodelovanju dva meseca po tem, ko je SPD po volitvah v Nemčiji 26. septembra postala največja stranka.

Potrditev članov FDP je bila pričakovana, saj se je stranka, ki bo najmanjša v koaliciji , dobro pogajala in zagotovila več ključnih ministrstev.

Stranka je uspela zagotoviti obljube, ki vključujejo: brez povišanja davkov, brez uvedbe omejitve hitrosti na nemških avtocestah in brez konca zasebnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga ima 11 % nemškega prebivalstva.

Zeleni tudi ta konec tedna izvajajo tudi glasovanje članov stranke, izid pa  pričakujejo v ponedeljek.

Če bodo vse stranke jutri odobrile načrte, bodo sporazum podpisale vse stranke dan pozneje, kar bo Scholzu omogočilo, da se v sredo uradno poteguje za izvolitev za kanclerja v Bundestagu.

Nemčija bo nato imela tako imenovano semaforsko koalicijo, ki se nanaša na barve treh strank.

Novo zavezništvo bo nadomestilo veliko koalicijo konservativne Krščansko-demokratske unije (CDU) in SPD - dveh največjih strankarskih blokov v parlamentu, ki prevladujeta v nemški politiki od konca druge svetovne vojne. Angela Merkel pa bo po 16 letih kot kanclerka odstopila. (konec)