04.06.2022 ob 22:19
Deli članek
Novinarje je napadel ukrajinski dron

Pariz (MOREL/FoNet) - Nevladna organizacija Novinarji brez meja je danes obsodila napad, v katerem sta bila sinoči na ozemlju Severnega Donecka v Ukrajini ranjena dva novinarja Reutersa, njun voznik pa ubit. Novinarji brez meja so na Twitterju dodali Reutersovo poročilo, ki pravi, da sta v času napada agencijski fotograf Aleksander Ermočenko in snemalec Pavel Klimov potovala v avtomobilu, ko ga zagotovile sile, ki jih podpira Rusije.

Napad se je zgodil na delu ceste med Severnim Doneckom in  mestom Rubizhne, ki so jo nadzorovale ruske sile. Reuters je v tem poročilu navedel, da agencija ni mogla takoj ugotoviti identitete ubitega voznika, ki so ga novinarjema Reuters dodelili separatisti in da ukrajinsko ministrstvo za obrambo ni odgovorilo na telefonski klic, ko so zahtevali komentar o tem napadu.

Obsojamo streljanje, v katerem sta bila sinoči blizu Severodonetska dva novinarja Reutersa lažje ranjena, njun voznik pa ubit, in pozivamo ruske in ukrajinske oblasti, naj izvedejo neodvisno preiskavo okoliščin, so tvitnili Reporterji brez meja.

Ruska državna agencija TASS je sporočila, da ta organizacija ni omenjila novinarja Raše Tudej, ki je bil tudi napaden. Igor Ždanov z RT je včeraj v Telegramu zapisal, da sta bila dva novinarja Reutersa ranjena, voznik njunega avtomobila pa je umrl v napadu ukrajinskih sil pri Severodonjecku, poroča TASS in dodal, da je njegova ekipa na varnem, čeprav je bil napad ciljno usmerjen na novinarje z uporabo drona. Cilja sta bila dva avtomobila s civilnimi registrskimi tablicami, je povedal Ždanov. TASS je spomnil, da že od začetka marca potekajo ofenzive proti Severdonecku in Lisičansku, kjer se nahajajo velike kemične tovarne. (konec)