15.06.2021 ob 23:46
Deli članek
O izboljšanju delovnih pogojev za ljudi, ki delajo prek digitalnih delovnih platform

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija danes začenja drugo fazo posvetovanja z evropskimi socialnimi partnerji o izboljšanju delovnih pogojev za ljudi, ki delajo prek digitalnih delovnih platform. Komisija je v prvi fazi posvetovanja, ki je potekala med 24. februarjem in 7. aprilom 2021, prejela odgovore 14 socialnih partnerjev na ravni EU. Na podlagi prejetih odgovorov je sklenila, da je potrebno nadaljnje ukrepanje EU za zagotovitev temeljnih delovnih standardov in pravic ljudem, ki delajo prek platform.

Potreba po izboljšanju delovnih pogojev pri platformnem delu, ki jo je predsednica Ursula von der Leyen izpostavila v svojih političnih usmeritvah, se je s krizo zaradi COVID-19 in pospešenim uvajanjem platformnih poslovnih modelov dodatno izostrila.

Margrethe Vestager, izvršna podpredsednica za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo, je dejala: »Digitalne delovne platforme imajo ključno vlogo pri digitalnem prehodu evropskega gospodarstva. Naj bo na spletu ali v običajnem delovnem okolju – ljudi je treba zaščititi ter jim omogočiti, da delo opravljajo varno in z dostojanstvom. Zdaj bomo zbrali mnenja socialnih partnerjev o tem, kako zagotoviti delo prek platform v dostojnih delovnih pogojih ter hkrati podpreti trajnostno rast digitalnih delovnih platform v EU.«

Socialni partnerji so pozvani, da na vprašanja v posvetovanju odgovorijo do 15. septembra letos. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)