18.08.2021 ob 21:56
Deli članek
Obtožili Johansona in Bidena

 

London (MOREL/FoNet)- Poslanci britanski parlamenta so danes premiera Borisa Johansona in ameriškega predsednika Joe Bidena obtožili, da sta odgovorna za zmago talibanov v vojni v Afganistanu. 

Johanson je na izredni seji parlamenta izjavil, da je potrebno ocene o talibanih, ki so napovedali, da si ne želijo maščevanja, sprejemati na podlagi njihovih akcij, ne pa besed, vendar pa se je moral soočiti z kritikami članov lastne Konzervativne stranke.

Bivša britanska  premierka Tereza May je vprašala, kako je mogoče, da je uradni London tako napačno ocenil moč talibanov. Izrazila je prepričanje, da je bilo poznavanje afganistanske vlade slabo, prav tako pa so bile slabe novice o resničnem stanju na terenu.

Britanija je napovedala, da bo v naslednjem letu dni sprejela pet tisoč Afganistancev, v okviru programa, ki se nanaša na 20.000 ljudi, pri tem pa bodo imele prednost ženske, dekleta in pripadnice manjšin. Iz vrst laburističnih poslancev je pri tem prišla pripomba, da bodo preostalih 15.000, ki bodo hoteli priti v Britanijo, pobili. (konec)