12.01.2022 ob 21:45
Deli članek
Omicron ogroža necepljene

Tedros Adhanom Ghebreyesus 

Ženeva (MOREL/FoNet)- Zelo kužna omicorn varianta koronavirusa povzroča lažje oblike covida-19 kot delta, vendar pa je še vedno nevaren virus, še posebej za necepljene, je danes opozoril vodilni predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus 

Na novinarski konferenci je povedal, da mora še 90 držav doseči 40 odstotkov precepljenih državljanov, v Afriki pa  mora celo 80 odstotkov prejeti še prvo dozo.
Ne smemo dovoliti, da bi se virus prosto širil ali da bi mahali z belo zastavo, še posebej ker je toliko ljudi na svetu necepljenih, je dejal Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Svetovna zdravstvena organizacija je v rednem tedenskem epidemiološkem poročilu objavila, da se je število okuženih povčalo za 50 odstotkov, oziroma za 15 milijonov do 9. februarja v primerjavi z tednom poprej, kar je največ v enotedenskem preseku.

Tedros Adhanom Ghebreyesus  je ocenil, da je za takšen skok odgovoren omicorn, ki hitro zaseda mesto delte v številnih državah.

Poudaril je, da je večina hospitaliziranih necepljenih in če se širjenje okužbe ne bo ustavilo, se povečuje rizik, da se pojavi nov sev virusa, ki bo lahko bil še bolj kužen in smrtonosen od microna. (konec)