30.11.2021 ob 23:27
Deli članek
Omicron registrirali tudi v Latinski Ameriki

Sao Paolo (MOREL/FoNet)-  Zdravstveni uradniki v Braziliji so sporočili, da so odkrili prve potrjene primere  omikronske različice koronavirusa v državi pri dveh potnikih, ki sta prispela iz Južne Afrike, kar je prvi tak primer okužbe v Latinski Ameriki.

Državni zdravstveni sekretariat Sao Paola je v torek sporočil, da sta 41-letni moški in 37-letna ženska v izolaciji. Brazilca sta opravila teste 25. novembra in sta takrat pokazala rahle simptome bolezni.

Oba  potnika sta  v Brazilijo prispela 23. novembra in opravila PCR test pred potovanjem, načrtovanim za dva dni pozneje. Njihove pozitivne rezultate testov so zbrali na mednarodnem letališču Guarulhos, zunaj Sao Paula, pred povratnim letom v Južno Afriko.

»Po pozitivnem rezultatu je par dobil navodilo, naj ostane doma v izolaciji. Oba spremljajo državni in občinski organi, pa tudi njuni družinski člani,« so sporočili iz zdravstvenega sekretariata Sao Paola. Rečeno je, da nobeden od obeh ni registriran v državni platformi za cepljenje.

Od nedelje brazilske oblasti preiskujejo še en potencialni primer omikrona. Oba Brazilca sta prva potrjena primera okužbe z omicronom v Latinski Ameriki, ki jo je močno prizadela pandemija koronavirusa. Samo Brazilija je poročala o več kot 600.000 smrtnih žrtvah, kar je številka, za katero analitiki menijo, da je premajhna. (konec)